De Amerikaanse professor Brian Clarke vindt dat er tijdens de rechtenstudie structureel aandacht moet worden besteed aan de ‘dark side’ van de advocatuur: de stress, de hoge en soms onrealistische verwachtingen van cliënten, de urennormen en de onderlinge jaloezie onder advocaten. Volgens de professor kunnen zo depressiviteit en overspannenheid worden tegengegaan. Dat meldt The Wall Street Journal.
Het is onder Amerikaanse – en ook Nederlandse – advocaten een relatief veel voorkomend verschijnsel: depressiviteit, overspannenheid en burn out. De hoge werkdruk binnen de beroepsgroep eist zijn tol, stelt ook de Nederlandse verzekeraar Movir.
Volgens professor Clarke worden de problemen op de universiteit nauwelijks geadresseerd. Er zijn weliswaar ‘mental health programs’, maar de docenten zijn geen ervaringsdeskundigen, of ze praten er eigenlijk helemaal niet graag over. Rechtenstudenten haken dan snel af.
Clarke, die zelf als advocaat te maken kreeg met ernstige depressiviteit, doceert nu arbeidsrecht, maar aan het eind van het semester trekt hij een paar uur uit om zijn studenten zijn eigen geschiedenis te vertellen. ‘Ik word nog altijd een beetje nerveus als ik het aan de orde stel, maar studenten waarderen mijn eerlijkheid en openheid. Ze stellen het vooral op prijs dat ik duidelijk maak met welke mentale uitdagingen je als advocaat te maken krijgt.”