De populairste politieke partijen onder advocaten blijven VVD en D66. Van de bijna 550 deelnemers aan een recent onderzoek van het Advocatenblad, kiest 18% voor de VVD en 17% voor D66. Andere partijen blijven hierbij achter. Van de respondenten ziet bijna een derde zich nog als zwevend kiezer.
Opvallend in dit kader is dat meer dan de helft van de respondenten graag D66 terug wil zien in een nieuw kabinet, ook al zou slechts 17% op de partij van Sigrid Kaag stemmen. Zo’n 30% van de deelnemers aan de enquête wil de VVD terugzien in de regering. VVD-stemmende advocaten hebben een duidelijke voorkeur voor een regering van VVD, D66 en CDA, terwijl de D66-stemmers liever over links gaan; zij zien een coalitie met PvdA en GroenLinks wel zitten.
Als het gaat om belangrijke thema’s voor advocaten bij de komende verkiezingen, dan laat driekwart van de respondenten de rechtsstaat als thema meewegen. Ook economie/werkgelegenheid en klimaat/milieu zijn belangrijke onderwerpen; diversiteit en inclusie interesseert advocaten minder en is voor nog geen 15% relevant.
Van alle deelnemende advocaten vindt liefst 89% dat er meer geld moet naar de gefinancierde rechtsbijstand om de vergoedingen voor sociaal advocaten te kunnen verhogen. Daarnaast is 70% het eens met de stelling dat de griffierechten voor burgers omlaag moeten, teneinde de toegang tot het recht te verbeteren. Dit komt onder meer voor in het verkiezingsprogramma van D66 en andere linkse partijen.
Van het door minister Dekker geopperde plan om commerciële kantoren meer aan sociale advocatuur te laten doen, wordt slechts een derde van de respondenten enthousiast en is 43% faliekant tegen (22% is neutraal). Een ander heet hangijzer is een mogelijk verbod op constitutionele toetsing (artikel 120, Gw), waarvan veel partijen vinden dat dit achterhaald is.. Een meerderheid van de advocaten is het daarmee eens; rechters moeten wetten kunnen beoordelen op hun grondwettigheid, aldus 53%.
Meer uitkomsten en cijfers over het stemgedrag en de politieke wensen van advocaten zijn te vinden op de site van het Advocatenblad, dat net als vier jaar geleden een onderzoek deed in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.
Zie ook:
– Column: de Volkspartij voor Veiligheid en Demagogie, het is niet uit te leggen