In navolging van de advocaten van SRK Groep mogen nu ook vakgenoten van VvAA Rechtsbijstand optreden voor niet-verzekerden. VvAA treedt per 1 juni als tweede partij toe tot het vijfjarige experiment van de NOvA dat dit mogelijk maakt.
Lange tijd wilde de NOvA niet tegemoetkomen aan de wens van SRK om de advocatenregels, de Voda, zo te versoepelen dat advocaten in loondienst van een verzekeraar ook onverzekerden mogen bijstaan.
Uiteindelijk zwichtte de Orde onder toenemende druk – politiek Den Haag bemoeide zich ermee en SRK kondigde een rechtszaak aan tegen de beroepsorganisatie – en startte op 1 januari 2021 een vijfjarig experiment waarin dit wél wordt toegestaan.
Tijdens dit experiment blijft de advocatuurlijke kernwaarde onafhankelijkheid volgens de NOvA in stand, en wel dankzij de voorwaarde dat de meerderheid van het bestuur van een deelnemende verzekeraar of schaderegelaar zelf advocaat moet zijn. De Orde vreest dat deze kernwaarde anders in het geding kan komen.
Tweede partij
Het rechtsbijstandslabel van SRK, BrandMR, nam als eerste deel aan het experiment. BrandMR zet vanaf februari 2021 advocaten in voor zaken van niet-verzekerden. Om dit te verwezenlijken, werd SRK-directeur Peter Leermakers beëdigd tot advocaat.
VvAA volgt dus op 1 juni. Sinds 25 mei voldoet namelijk ook VvAA aan de eerdergenoemde voorwaarde: Sigrid Stevens, directeur juridisch advies en rechtsbijstand, werd toen beëdigd tot advocaat.
Door toetreding tot het experiment kan VvAA ook onverzekerden in het hele juridische traject full service bijstaan, meldt de rechtsbijstandsverzekeraar op zijn website. ‘Van juridisch advies en waar mogelijk het voorkomen van juridische conflicten, tot het procederen bij de hoogste gerechtelijke instanties.’