Tijdens een discussiemiddag heeft de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) twee conclusies getrokken; de sociale advocatuur moet zich beter presenteren aan rechtenstudenten om de instroom te vergroten, en er is behoefte aan actieve werving van nieuwe studenten. Dat meldt het Advocatenblad.
Hoewel het de bedoeling was gedurende de middag te praten over ‘De toekomst van togaberoepen’, wilden de aanwezigen het vooral hebben over het gebrek aan financiële steun van de overheid aan de sociale advocatuur. De bezoekers waren van mening dat sociale advocaten niet gedwongen zouden moeten worden om extra werk aan te nemen – of te ‘schnabbelen’ – om financieel rond te komen. Ze eisten een serieuze erkenning en financiële ondersteuning van de overheid om kwetsbare mensen in de samenleving beter te helpen.
De suggestie van de voorzitter om sociale advocaten meer verantwoordelijkheden te geven, zoals optreden als ‘buurtrechter van de toekomst’ of rechter-plaatsvervanger, werd niet positief ontvangen. Er werd benadrukt dat advocaten partijdig zijn en rechters onpartijdig, en dat deze rollen gescheiden moeten blijven.
Financiële aspecten
De discussie draaide uiteindelijk vooral om de financiële aspecten van de sociale advocatuur. De dagvoorzitter benadrukte dat ondanks de hoge inflatie de overheid de tarieven voor toevoegingen niet heeft verhoogd. Minister Weerwind, die ook aanwezig was tijdens de discussie, stelde voor dat commerciële kantoren hulp bieden aan de sociale advocatuur door middel van detachering van stagiairs. Sommige aanwezigen vonden dit geen ideale oplossing en benadrukten dat de financiering van de sociale advocatuur een publieke taak is.
De conclusie van de middag was in ieder geval duidelijk: er is behoefte aan betere presentatie en actieve werving bij rechtenstudenten, om op die manier de nijpende tekorten in de sector enigszins op te vangen.