Vrouwelijke notarissen blijken nog behoorlijk schaars te zijn. Met de nadruk op ‘nog’, want er zijn volop vrouwelijke studenten en kandidaat-notarissen. Kwestie van wachten op de doorstroom dus, zo lijkt het. Het aantal vrouwelijke notarissen in de gemeente ’s Hertogenbosch gaat alvast van nul naar een: Yvonne Cox-Vleeshouwers (40) wordt op 1 maart benoemd als opvolger bij Hoffspoor Notarissen in Rosmalen. Cox: “Toen ik een introductiecollege Familierecht volgde, dacht ik: dat zijn leuke vakken!”
Cox koos ooit voor het Notarieel recht toen ze na haar studie Nederlands recht niet wist wat ze verder wilde. Ze was nog jong, 21, en wist alleen dat ze niet de advocatuur of rechterlijk macht in wilde. Tot ze een introductiecollege Familierecht volgde. “Ik dacht: dat zijn leuke vakken! Ik was helemaal enthousiast en toen ik Notarieel recht ging doen wist ik dat het echt iets voor mij was. Je kan echt iets voor mensen betekenen. Als mensen een huis kopen is dat toch eigenlijk een feestje voor ze.”
Nederland telt ongeveer 1430 notarissen, waarvan zo’n 270 vrouwen. Dat is nog geen 19 procent en daarmee een stuk minder dan in de meeste beroepsgroepen. Het aantal stijgt echter wel, laten cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zien. Vijf jaar geleden telde het notariaat nog 210 vrouwen. Die groei is het logische gevolg van het feit dat bijna driekwart van de notariële studenten en bijna 63 procent van de kandidaat-notarissen vrouw is; 1190 van de 1890. De notariskantoren, waar van oudsher alleen mannen werkten, zijn dus niet helemaal verstoken van vrouwen. Het lijkt een kwestie van wachten op de doorstroom tot die vrouwen het schoppen tot notaris.
Opvallen
Het verschil in aantal mannelijke en vrouwelijke notarissen heeft echter ook een andere achtergrond, denkt Yvonne Cox. “Ik denk dat mannelijke notarissen vaak mensen zoeken die een beetje op henzelf lijken. Ze zoeken hun opvolger toch in hun eigen kringetje.” Een old boys network dus. Maar het probleem ligt niet alleen bij de mannen. “Mannelijke kandidaat-notarissen zetten zichzelf meer op de voorgrond, ze willen opvallen bij de notaris om zich in de kijker te spelen. Daar ligt wel een kans voor vrouwen; ze moeten zorgen dat ze zich duidelijk laten zien.” Een aanverwante factor is volgens Cox dat de ondernemingsdrang van mannen groter is. “Mannen maken misschien meer gebruik van hun netwerk en beginnen eerder samen een kantoor. Vrouwen met kinderen zijn over het algemeen liever meer thuis.”
Dat laatste klinkt misschien fout, maar ze merkt het om zich heen. “De meeste van mijn studievriendinnen zijn gestopt met werken of geen notaris geworden. Daar zijn ze zelf tevreden mee, hoor. Maar ik ben blij dat ik deze kans wel heb gekregen en genomen.” Cox heeft het geluk dat ze een zorgzame man heeft. Zelf werd ze tien jaar geleden moeder van een gehandicapt kind, maar het was haar man die een stapje terugdeed, zodat zij vier dagen in de week kon blijven werken. Omdat ze haar tijd ook flexibel kon indelen, is het haar gelukt steeds meer treden op de ladder achter zich te laten.
Cox is dan ook erg blij dat ze zich eindelijk notaris mag noemen. “Ik heb er best lang op moeten wachten. Bij een groter kantoor heb je veel notarissen en kandidaten, dan had ik minder kans gemaakt. Met de afsplitsing van Huijbregts Notarissen & Adviseurs is het gelukkig dichterbij gekomen.” Nu volgt ze notaris Piet Hein Peters op. Sinds Cox in de maatschap zat, anderhalf jaar nu, had ze al veel andere taken en deed ze ook heel veel waarneming. “Ze hebben vertrouwen in me, het is toch wel erg fijn dat het gelukt is.” En ze heeft het dubbel en dwars verdiend, vindt ook Cox zelf. “De mannen van mijn lichting zijn allemaal allang notaris. Daar heb ik ook altijd heel hard voor gewerkt.”