De Britse orde van advocaten moedigt kantoren aan het werk eerlijker te verdelen, nadat uit hun onderzoek blijkt dat vrouwelijke advocaten gemiddeld 34 procent minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.
Ondanks dat de inkomens van de vrouwelijke juristen het afgelopen jaar met zo’n zes procent stegen – tegen een daling van vijf procent van de salarissen van mannelijke advocaten – is de loonkloof alles behalve gedicht. In sommige rechtsgebieden is de kloof zelf groter geworden, zoals in het vreemdelingen- en letselschaderecht.
Rechtsgebieden
In enkele rechtsgebieden, waaronder ondernemings-, straf- en arbeidsrecht, komen de salarissen steeds dichter bij elkaar te liggen. Wanneer het om smaad en laster gaat, verdienen vrouwen doorgaans meer dan mannen. Opvallend is dat vrouwelijke advocaten in het familierecht al jaren meer verdienen dan hun mannelijke collega’s. Het verschil wordt wel steeds kleiner, tot een kleine drie procent in 2021.
Het grootste verschil is te vinden binnen het ondernemingsrecht, waar vrouwen 51 procent minder verdienen. Een jaar eerder was dit verschil 57 procent, wat betekent dat het verschil met zes procent is afgenomen.
Snellere stijging
In 2021 deed de orde ook al onderzoek naar de verhouding tussen mannen en vrouwen. Toen was de conclusie dat de inkomens van mannelijke juristen de afgelopen twintig jaar sneller gestegen waren dan die van vrouwelijke juristen. De loonkloof nam daardoor alleen maar toe binnen de Britse advocatuur. Het afgelopen jaar zijn de inkomens van vrouwelijke advocaten sneller gestegen dan die van mannelijke advocaten, maar met een verschil van 34 procent is de kloof nog altijd sterk aanwezig.
Concrete vervolgstappen lijken er niet te zijn. Wel stelt de orde dat het belangrijk is om het werk evenrediger te verdelen onder mannen en vrouwen. Op die manier krijgt iedereen dezelfde kans zijn of haar praktijk – en daarmee het inkomen – te laten groeien.
Lees hier het volledige rapport