“In het financieel recht zijn brokken snel gemaakt”, stelt Matthias Haentjens, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en lid van de driekoppige hoofdredactie van het Compendium Financieel Recht: een handboek dat eind augustus is uitgegeven door Sdu. “Raadpleeg daarom bij vraagstukken eerst ons compendium”, vervolgt hij.
De hoogleraar Financieel recht vormt samen met collega-hoogleraren Pim Rank en Rogier Raas de hoofdredactie van het boek. Over het eindresultaat is hij tevreden: “Het compendium is een goede eerste kennismaking met het financieel recht. Het boek biedt immers een overzicht van de belangrijkste thema’s en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Hierdoor is het compendium een handig instrument bij financieel-juridische vraagstukken.”
Studie en praktijk
Haentjens hoopt met het boek te voorkomen dat studenten en juridische professionals zelf het wiel gaan uitvinden bij complexe kwesties. “Het financieel recht is ingewikkeld en daardoor is een vergissing zo gemaakt”, zegt hij. “Het is de bedoeling dat het compendium soelaas biedt. Het is namelijk een uniek boek binnen de bestaande literatuur.”
Waarom? “Heel veel financieel-juridische literatuur is specialistisch. Een boek dat een gedegen overzicht biedt, op een behapbaar instapniveau, bestaat nog niet. Of althans: er bestaat geen soortgelijke actuele literatuur.” Het compendium vult dus een lacune, maar volgens Haentjens was het bepaald geen sinecure om tot zo’n relevant boekwerk te komen.
Haentjens: “Het financieel recht bevindt zich op het grensvlak van veel traditioneel gescheiden rechtsgebieden zoals het privaatrecht, bestuursrecht en Europees recht. Het was daarom lastig om tot een goed overzicht te komen. Om te selecteren wat we wel en wat we niet wilden behandelen, en op welk niveau.” Het ‘instapniveau’ bepalen voor zowel studie als praktijk is lastig, volgens de hoogleraar, maar de hoofdredactie bestond daarvoor uit de juiste mensen.
De juiste mensen
Zowel Haentjens, Rank als Raas zijn actief in het onderwijs en kennen daarnaast de praktijk goed: Haentjens is rechter-plaatsvervanger bij de Amsterdamse rechtbank en werkte daarvoor bij De Brauw Blackstone Westbroek. Rank is of counsel en voormalig compagnon bij NautaDutilh en Raas is partner bij Stibbe. Aan ervaring dus geen gebrek, waardoor de juiste formule gevonden is voor een handboek relevant voor praktijk en onderwijs.
De hoofdredacteuren, die zelf ook meeschreven, zijn bovendien bijgestaan door vijftien auteurs. Voor Haentjens en zijn collega’s was het vinden en aansturen van zo’n brede auteursgroep een uitdaging, maar het is goed gelukt. Zonder deze auteurs immers geen compendium. “Ieder hoofdstuk is geschreven door een gevestigde auteur én een jonge onderzoeker, beiden specialist op het terrein van hun eigen hoofdstuk. Juist door deze verscheidenheid aan auteurs, met verschillende invalshoeken, hebben we het solide overzicht kunnen realiseren dat het compendium nu is.”
Het Compendium Financieel Recht is verkrijgbaar in de Sdu Webshop