Wat er in de rechtszaal gebeurt, is voor de betrokkenen altijd bijzonder. Maar sommige zaken zijn nog opmerkelijker dan andere. Advocatie zet er weer vijf op een rijtje, uit binnen- en buitenland.
Door Nazi’s onteigend huis moet worden afgestaan
Een bejaarde vrouw in Oost-Duitsland moet een huis afstaan dat al 85 jaar in handen van haar familie is. Het huis werd in de jaren ’30 onder dwang verkocht door de toenmalige Joodse eigenaren. De opa van de huidige eigenaresse kocht de woning land in 1939.
De zaak speelt al sinds 2015. De familie Lieske kreeg toen te horen dat ze het huis moesten overdragen aan de Conference on Jewish Material Claims Against Germany. Deze organisatie geldt als erfgenaam voor alle Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord en van wie geen nabestaanden meer in leven zijn.
De huidige eigenaren, een 81-jarige vrouw en haar 61-jarige zoon, hebben geprobeerd de onteigening aan te vechten voor de rechter, maar hebben nu van de hoogste Duitse bestuursrechter nul op het rekest gekregen.
Bron: de Volksrant
Schadevergoeding voor vaderliefde
Een man die er naar ruim tien jaar achter kwam dat zijn twee kinderen niet door hem waren verwekt, heeft volgens een Belgische rechtbank recht op een schadevergoeding van 23.650 euro.
Na de scheiding had de man samen met zijn vrouw co-ouderschap over hun twee kinderen. Toen de man erachter kwam dat hij tijdens zijn huwelijk was bedrogen, eiste hij een DNA-onderzoek. Daaruit bleek dat de kinderen inderdaad niet van hem waren.
Hij gaf daarop zijn co-ouderschap onmiddellijk op en eiste een schadevergoeding van zijn ex. Volgens de man zou hij de kinderen nooit hebben erkend als hij had geweten van het overspel, laatst staan dat hij zou hebben bijgedragen in hun onderhoud.
Een familierechter vond niet dat de man recht had op schadevergoeding, omdat de vader-kindrelatie ook voor hem positief was geweest. In beroep kreeg hij echter alsnog gelijk. Een ‘normaal zorgvuldige echtgenote’ had haar man moeten vertellen dat ze twijfelde aan het vaderschap, aldus het hof.
Bron: VRT
Droomhuis wordt dure nachtmerrie
Een vrouw die dacht een droomhuis te kopen met haar geliefde, komt duur uit. De man had beweerd over miljoenen te beschikken. Hij bleek echter onder bewind te staan en had van de bewindvoerder of de kantonrechter geen toestemming gekregen voor het kopen van de woning.
In het verkoopcontract stond een boetebeding van 10 procent van de aankoopsom. Omdat de handtekening van de man ongeldig is, draaide zijn partner op voor de volledige boete van 285.000 euro. De vrouw vond op haar beurt dat de verkopende makelaar verantwoordelijk was: hij had volgens haar moeten onderzoeken of haar partner wel in staat was om zo’n kapitaal pand te kopen.
De rechtbank is het daar niet mee eens. De vrouw is wel degelijk verantwoordelijk voor het boetebeding. Maar omdat zij pas als medekoper op het contract is gezet nadat de verkopers al overeenstemming hadden bereikt met haar ex-partner, is het volgens de rechtbank onredelijk om haar de volle mep te laten betalen. Het boetebeding wordt gematigd tot dertigduizend euro.
Bron: ECLI:NL:RBNHO:2024:11890
Snurker steekt buurman dood
Een Amerikaan is deze zomer veroordeeld tot elf en een halve maand celstraf voor het doodsteken van zijn buurman. Deze had gedreigd hem te vermoorden vanwege zijn luide gesnurk.
Het slachtoffer had eerder tegen zijn familie geklaagd dat het gesnurk uit het aangrenzende huis zo luid was, dat hij nachtenlang wakker lag en niet meer kon functioneren op zijn werk. Toen zijn buurman opnieuw luidruchtig lag te ronken, sloeg hij het raam in en dreigde hij hem te vermoorden.
De snurkende buurman pakte hierop een groot mes en stak verschillende keren op zijn belager in. In de rechtszaal bood hij betuigde hij zijn spijt aan de nabestaanden en noemde de fatale ruzie ‘onfortuinlijk’.
Bron: CBS News
Botsen als verdienmodel
Voor de meeste automobilisten is een botsing een tamelijk vervelende ervaring, maar een man en een vrouw uit Den Bosch hadden er een waar verdienmodel van gemaakt. Zij veroorzaakten in vijf jaar tijd meer dan zestig aanrijdingen en harkten zo 164.922,97 euro aan verzekeringsgelden binnen.
Het tweetal verdedigde zichzelf door te zeggen dat het pure pech was, maar daar geloofde de rechtbank Oost-Brabant niets van. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut was het een miljoen keer waarschijnlijker dat de ongevallen met opzet waren veroorzaakt.
De zelfverklaarde pechvogels kregen beiden een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.
Bron: ECLI:NL:RBOBR:2024:3277, ECLI:NL:RBOBR:2024:3276