Visual Contracts krijgt de Legal Design Gouden Zandloper voor een arbeidscontractvisualisatie voor schoonmaakbedrijf CSU. De Innovative Legal Education Award is voor de Universiteit van Amsterdam dankzij Justice Entrepreneurship: een keuzevak waarbij masterstudenten werken aan innovatieve rechtsoplossingen.
Foto’s: Julia Peleaulu
“Dit is een doorbraak voor werknemers die de Nederlandse taal niet genoeg machtig zijn om een arbeidscontract door te pluizen.” De juryleden zijn vol lof over de ‘superrelevante’ juridische visualisatie van een arbeidscontract voor CSU, ontwikkeld door studio Visual Contracts van Lieke Beelen. “Door de overeenkomst te versimpelen, snappen werknemers waar ze voor tekenen. En dat is de kern van contracteren,” aldus de jury.
Employee journey voor design
Voor het ontwerp gingen Beelen en collega Jeroen Diesen (boven op de foto na de winst) in gesprek met meerdere schoonmakers, bedrijven en de brancheorganisatie. “We wilden vooral veel observaties doen,” aldus Beelen. “Hoe werkt de indiensttreding nu precies en welke rol speelt het arbeidscontract hierin? Op basis daarvan hebben we de employee journey in kaart gebracht en bepaald wat de impact van een visueel contract moet zijn.”
Daarna volgde het testen met laaggeletterde werknemers. Op basis van hun input zijn de contracten verder geoptimaliseerd. Inmiddels is CSU bezig met de implementatie van de arbeidsovereenkomst, waarna de eerste resultaten gemeten kunnen worden. De jury is alvast overtuigd en heeft het visuele contract verkozen boven de andere genomineerden: de legal animaties van een rechtszitting door Pels Rijcken en de Greenfort Legal Design Studio van Patroon Legal Design, die verschillende designtechnieken ter beschikking stelt aan advocatenkantoren.
Terugkijken: de uitreiking van de Legal Design Award door presentator Harm Edens en jurylid Jaap Bosman:
Juristen in spe klaarstomen
De juridische sector verandert snel; aan het juridisch onderwijs de uitdaging om juristen in spe klaar te stomen. Daarom wordt sinds vorig jaar het onderwijsinitiatief dat het beste bijdraagt aan de transformatie van de juridische dienstverlening beloond met een Gouden Zandloper. Dit jaar waren een zelfontplooiingsinitiatief van NautaDutilh – My Nature – en twee UvA-mastervakken genomineerd: Legal Tech Lab, waarbij studenten een legal tech-toepassing ontwikkelen, en het winnende Justice Entrepreneurship.
Bij dit laatste keuzevak worden de masterstudenten ondersteund bij het ontwerpen en maken van een innovatieve rechtsoplossing. Middels het design thinking-proces worden juridische problemen en behoeften van bijvoorbeeld burgers of bedrijven blootgelegd, om deze vervolgens op te lossen. Hetgeen kan uitmonden in een heuse startup, maar ook bijvoorbeeld in een NGO. Meteen ook het unieke aan de course: legal design wordt met ondernemerschap gecombineerd.
Nathalie Dijkman (foto rechts) is directeur van de Amsterdam Law Hub van de UvA, waaronder het vak valt. Ze licht toe: “Met Justice Entrepreneurship doceren we ondernemerschap omdat we geloven dat daar de sleutel ligt voor innovatieve oplossingen in de juridische sector. Er zijn per jaar vele duizenden mensen met rechtsproblemen en ook bedrijven komen steeds meer onder druk te staan. Slechts een klein gedeelte daarvan belandt bij de rechtbank of een advocaat, de rest moet hun problemen anders oplossen. Innovatie is daarop het antwoord.”
Terugkijken: de uitreiking van de Innovative Legal Education Award door Harm Edens en jurylid Harm Cammel:
Lees meer over de winnaars en genomineerden in de categorieën Legal Design en Innovative Legal Education in het nieuwe Advocatie Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de Gouden Zandlopers 2021. Klik op de cover om het digitale magazine te openen.