Publicist Willem Dankbaar (61) uit Leiderdorp is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk, voor stalking en het zwartmaken van advocaat Jan Vlug uit Deventer. Dat blijkt uit een uitspraak van 10 augustus van de rechtbank in Den Haag.
Foto: Advocaat Jan Vlug / Remco de Waal / ANP
Van de Haagse rechter mag Dankbaar tevens vijf jaar niet meer online publiceren over Vlug. Eerder bestempelde Dankbaar – die zichzelf ziet als een ‘autodidactische onderzoeksjournalist’ – Vlug onder meer als ‘een van de corruptste advocaten van Nederland’ op het wereldwijde web. Dit omdat hij van mening was dat de advocaat met het Openbaar Ministerie (OM) onder één hoedje speelde in de moordzaak van Marianne Vaatstra.
Volgens Vlug wordt hij al achttien jaar lastiggevallen door de publicist. Dankbaar is namelijk van mening dat de Friese boerenzoon Jasper S. – die in 2013 tot achttien jaar cel werd veroordeeld voor de moord op en verkrachting van Marianne Vaatstra (destijds 16 jaar) – niet de werkelijke dader is.
Boek
Vlug stond S. bij als advocaat, toen uit een grootschalig DNA-onderzoek bleek dat hij Marianne zou hebben gedood. Ook bekende de Fries zelf de strafbare feiten die hij in 1999 pleegde. Desalniettemin bestookte Dankbaar de advocaat via e-mail en schreef hij veel twitterberichten over de zaak, waarin hij Vlug als corrupte advocaat afschilderde.
Daarnaast publiceerde Dankbaar een boek over de zaak, waarin hij beweerde dat Marianne door een asielzoeker om het leven was gebracht en het OM er vervolgens voor heeft gezorgd dat deze persoon daarna ongestraft Nederland kon verlaten. Dankbaar meent dat advocaat Vlug hierbij heeft geholpen door S. de moord en verkrachting te laten bekennen.
Onnodig grievend
Voor de Haagse rechtbank gaan dit soort uitlatingen te ver. ‘Het was niet nodig om de aangever meermalen corrupt te noemen,’ aldus de rechter. De rechtbank is van oordeel dat de uitlatingen van de publicist, ‘gelet op de gekozen bewoordingen en de context van de uitingen’, onnodig grievend zijn. De rechtbank verwerpt dan ook het verweer van de publicist; die verwees naar de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
Voor Dankbaar is het niet zijn eerste veroordeling in verband met zijn theorieën en uitspraken over de moord op Marianne Vaatstra. Eerder kreeg hij hiervoor al twee maanden cel. Verder mocht hij van de rechter niet langer de moeder van Vaatstra lastigvallen, en hij kreeg voor tonnen aan boetes opgelegd.