Er is vijf jaar cel geëist tegen de Belgische voormalig advocaat Sahil Malik. Malik zou grote geldbedragen hebben verdiend met het helpen van drugsbendes. Dit kwam aan het licht nadat versleutelde berichten werden gehackt.
Malik wordt door het Belgische Openbaar Ministerie vervolgd voor betrokkenheid bij criminele organisaties, witwassen en schending van zijn beroepsgeheim. Hij werd in maart 2021 al opgepakt, toen naar buiten kwam dat de advocaat via een cryptotelefoon in verschillende chatgroepen van drugscriminelen zat.
De advocaat stuurde berichten onder de schuilnaam Sher. Zijn stagiair-advocaat Jawad H. opereerde onder de naam Kafka. Aanvankelijk ontkende Malik dat hij het was die achter deze schuilnaam zat, maar na zijn arrestatie legde hij gedeeltelijke bekentenissen af. “Ik besef dat ik boter op het hoofd heb”, verklaarde hij aan de onderzoeksrechter.
Aanzienlijke vergoedingen
Volgens het openbaar ministerie ontving Malik ook aanzienlijke vergoedingen voor het in de krant laten publiceren van berichten over drugsvangsten. Bovendien wordt beweerd dat hij als tussenpersoon optrad tussen criminele groepen en ook hiervoor vergoedingen ontving. Tot slot zou hij betrokken zijn geweest bij het organiseren van geldtransporten.
De voormalig pleiter verdiende met zijn diensten ‘sportzakken vol geld’. Voor de transport van al dit geld werden er auto’s met verborgen luiken geregeld. Volgens de aanklager ontving hij in minder dan een jaar tijd zo’n 185.000 euro voor zijn illegale diensten. Soms werd de advocaat ook in natura betaald, bijvoorbeeld met een Rolex-horloge.
Voor dit alles eiste het openbaar ministerie nu vijf jaar gevangenisstraf en dertigduizend euro boete: “Hij heeft het vertrouwen van de advocatuur en de samenleving beschaamd.”
Procedurele fouten
Malik wordt tijdens zijn proces door een aantal Vlaamse topadvocaten verdedigd. Zij richten zich vooral op ‘ernstige procedurele fouten’ die het Openbaar Ministerie volgens hen maakte. Zo zouden de onderzoekers onderschepte berichten van de voormalig advocaat hebben gelezen zonder toestemming.
Gentse strafpleiter Louis De Groote: “Het openbaar ministerie beweert dat de onderschepte berichten van Sahil Malik pas werden gebruikt nadat de stafhouder werd ingeschakeld, maar uit het dossier blijkt dat men al bezig was met het onderzoek. De onderzoeksrechter heeft de stafhouder ook misleid in zijn communicatie. Het onderzoek moet nietig verklaard worden en mijnheer Malik zou daardoor vrijgesproken moeten worden.”
De rechtzaak wordt op 13 oktober hervat.