Cyberaanvallen, gelekte data en online fraude; we maken ons er steeds meer zorgen om. Het vertrouwen in technologie is volgens de Edelman Trust Barometer 2021 enorm gedaald. Dit zien we ook terug in hoe mensen over de digitale handtekening denken, zoals blijkt uit een onderzoek van DocuSign.
Minstens 50% van de respondenten vindt een digitale handtekening minder ‘echt’ aanvoelen en wil liever papier gebruiken. Op papier ondertekenen is natuurlijk niet meer van deze tijd, maar is het veiliger dan digitaal ondertekenen?
Printers zijn niet meer veilig
Een digitale handtekening is in verschillende soorten en maten beschikbaar, maar het belangrijkste is: ongeacht het type handtekening (standaard, geavanceerd of gekwalificeerd) blijft de digitale handtekening veiliger dan een handtekening op papier. Zo zijn bijvoorbeeld printers niet altijd even veilig, maar wel een cruciale schakel bij papieren overeenkomsten.
Recentelijk hebben beveiligingsonderzoekers een groot lek gevonden in de beveiliging van printers. Dit betekent dat hackers via een printer jouw documenten kunnen stelen, waardoor gevoelige en persoonlijke data openbaar kan worden gemaakt – de nachtmerrie van elke organisatie en juridische afdeling.
Versleutelde data in de cloud
Digitaal tekenen betekent dat je document in de cloud wordt opgeslagen, waar je vanaf elk apparaat met internet toegang tot hebt. Om deze data te beschermen is de cloud goed beschermd, maar ook om in te loggen is een two-step verification noodzaak. De data in de cloud, oftewel jouw document, is daarom versleuteld en zal niet zomaar op straat komen te liggen.
Bovendien worden bij digitale handtekeningen met behulp van je paspoort of ID-bewijs meerdere details gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het duidelijk is wanneer, waar en met welk apparaat is ondertekend door welke persoon. Door deze audit trail is een digitale handtekening toelaatbaar in de rechtbank.
Risicovol papierwerk
Gebruik je een papieren document, dan is er veel meer kans dat dit in de verkeerde handen valt, het document vergeten wordt of niet achter slot en grendel wordt opgeslagen. Het terugzoeken van specifieke details of een zoekfunctie gebruiken om de juiste termen in een contract te vinden, is daarnaast ook onmogelijk bij een papieren contract. En wanneer clausules en wetten veranderen, is dit juist het eerste wat je in een contract wilt kunnen terugkijken en updaten.
Een platform gebaseerd op vertrouwen
Hoewel er meerdere aanbieders van digitale handtekeningen zijn, is DocuSign de Trusted Service Provider in EMEA en geïntegreerd in oplossingen voor juridische afdelingen, zoals iManage, NetDocuments, Doxly en in groot aantal andere bedrijfssystemen. Hierdoor kunnen advocaten en juristen snel documenten opstellen, aanpassen en versturen met technologie die nu al dagelijks gebruikt wordt.
De sterkste technologieën op de markt zijn door DocuSign toegepast om gegevens te versleutelen en de naleving nog beter te maken. Daarnaast werkt DocuSign samen met Litify, Counself en Virtual Law Direct en voldoet het platform aan de strengste Amerikaanse, Europese, Britse en wereldwijde beveiligingsnormen.
Lees hier meer over hoe DocuSign zorgt dat de hele procedure en elke transactie en overeenkomst veilig en beschermd verloopt.