Private equityhuis Permira en aandeelhouder Accel investeren 150 miljoen euro in Catawiki, een veilingsite voor verzamelobjecten, dat de miljoenen deels gebruikt om lang zittende aandeelhouders zoals Peak Capital uit te kopen. Betrokken aan de advieskant waren Jones Day, Freshfields en Ingen Housz.
Jones Day stond Catawiki bij: Bastiaan Kout leidde daarbij een Jones Day-equipe dat de veilingsite voorzag van advies. Aan de kant van de investeerders stond Freshfields Bruckhaus Deringer Permira bij. Dit privaty equityhuis uit Groot-Brittannië was deze ronde verreweg de grootste investeerder (de lead investor). Tot slot ondersteunde internationaal advocatenkantoor White & Case de andere investeerder; Accel.
Superblij
Advocaat en oprichter van Ingen Housz, Matthijs Ingen-Housz, trad op voor verkopende Catawiki-aandeelhouder Peak Capital: een Amsterdamse techinvesteerder, die in een vroeg stadium in de veilingsite uit Amsterdam investeerde en nu zijn belang te gelde maakt. Andere aandeelhouders, zoals de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), hebben eveneens hun aandelen verzilverd. Verder kunnen ook werknemers (in totaal ruim 650; 400 in Nederland) hun opties die ze in 2019 hebben verkregen verkopen.
Ingen-Housz over de transactie: “Het is een mooi succes ook voor de overheid. Een fonds met een overheidslening – Peak Capital II – en een regionale ontwikkelingsmaatschappij – de NOM – waren de investeerders van het eerste uur, zij kunnen nu een prachtig rendement presenteren.” Managing partner van Peak Capital, Johan van Mil, stelt tegenover Quote ‘superblij’ te zijn met het resultaat. Uit de doeken doen wat het rendement precies is, doet hij echter niet. Wel is bekend dat Peak Capital in 2015 een belang had van vijf procent in Catawiki.
Meer gebruikers
Naast het uitkopen van vroege investeerders en werknemers gebruikt Catawiki de 150 miljoen voor investeringen in technologie, marketing en personeel. Zo hoopt het bedrijf het aantal gebruikers te laten groeien. Eerder haalde de veilingsite minstens 75 miljoen euro op bij investeerders, maar dit leidde de laatste jaren niet tot winst. Sinds de aanstelling van een nieuwe ceo – Ravi Vora – in 2018 lijkt het beter te gaan. Zo keerde in 2019 de groei terug (maar bleef beperkt verlies over) en lijkt dit jaar Catawiki weer winstgevend. Volgens Vora heeft de coronacrisis daar een beetje bij geholpen: winkeliers hebben de site als verkoopkanaal ontdekt en consumenten hebben meer tijd om te zoeken naar bijzondere objecten.
In 2008 werd Catawiki in Nederland opgericht door René Schoenmakers en Marco Jansen. De veilingwebsite is voor meer dan tien miljoen gebruikers de meest bezochte handelsplaats voor verzamelobjecten in Europa. Het toekomstplan van het Amsterdamse bedrijf is om ook wereldwijd de grootste speler te worden. Volgens ceo Vora zal de aankomende drie jaar echter vooral geïnvesteerd worden in groei van Catawiki’s Europese markten, en pas daarna daarbuiten. Nederland zal daarbij een belangrijke markt blijven voor Catawiki. Zo zal de bruto waarde van verkochte objecten aan Nederlanders in 2020, naar verwachting, met zeker 30% toenemen.