Dinsdag is de controversiële wet uitbreiding taakstrafverbod in de Tweede Kamer aangenomen met handopsteken. Onder meer op Twitter laat het advocatengilde op scherpte toon zijn ongenoegen merken.
De wet uitbreiding taakstrafverbod houdt in dat geweldplegers tegen mensen met een publieke taak niet meer een taakstraf kan worden opgelegd, maar dat deze daders altijd in de cel belanden. Het debat rondom het wetsvoorstel werd door de avondklokrellen plots erg actueel, en kwam op scherp te staan. Tegenstand tegen de wet is vooral afkomstig uit de juridische wereld. Zo vond de Raad van State bijvoorbeeld dat rechters door de wet nog maar weinig kunnen inspelen op persoonlijke omstandigheden. Ook is een veelgehoord geluid dat de uitbreiding van het taakstrafverbod de straftoemetingsvrijheid van de rechter beknot, en de scheiding der machten dus in het geding brengt.
Nu de wet is aangenomen, laten ontevreden advocaten, juristen, rechters en zulks meer scherp van zich horen. Zo ook onze huiscolumnist Jaap Baar, eerder al kritisch over het wetsvoorstel. Hij steekt zelf zijn mening niet onder stoelen of banken en richt daarbij zijn pijlen op de demissionair minister voor Rechtsbescherming; Sander Dekker, die eerder op Twitter het passeren van de wet een ‘belangrijke stap’ noemde:
Lik op stuk. Geen geldboete, geen taakstraf, maar de bak in. Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Taakstrafverbod. Een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat geweld tegen agenten en hulpverleners passend wordt bestraft. pic.twitter.com/seIvgXviHo
— Sander Dekker (@SanderDekker) February 2, 2021
“Als het niet zo treurig zou zijn, zou het gebrek aan basale kennis van het strafrecht van deze minister nog grappig te noemen zijn,” reageert Baar daarop. “Een geldboete en taakstraf kunnen nog steeds, lik op stuk betekent: een onmiddellijke reactie. Dat wordt met dit voorstel op geen enkele wijze bereikt.”
Ook Sydney Smeets, advocaat en kandidaat Tweede Kamerlid voor D66, laat er geen gras over groeien op Twitter: “Een taakstrafverbod wordt door de @RaadvanState, via @RechtspraakNL tot en met de @ReclasseringNL en leden van @Het_OM afgeraden omdat het Nederland onveiliger maakt en er een diep wantrouwen tov onafhankelijke rechtspraak uit spreekt. Maar feiten hinderen @SanderDekker niet.”
Collega-pleitbezorger en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) Jeroen Soeteman reageert eveneens stevig op de tweet van Dekker. “Minister @SanderDekker die wetgeving introduceert met termen als ‘de bak in’. Enige distantie zou ik echt heel fijn vinden,’ aldus de strafrechtadvocaat. ‘U bent ook minister van en voor alle gedetineerden en bent verantwoordelijk voor hun welzijn en rechtspositie en daarmee komt verantwoordelijkheid.”
Ook Chiem Peters, eveneens strafrechtadvocaat bij Bouwman Roodveldt Kapinga Strafrechtadvocaten, gaat hard in tegen Dekker: “De bak in’: ook maar enige vorm van rechtstatelijkheid is deze Minister voor Rechtsbescherming vreemd. Tegen adviezen in en op botte, ongeïnformeerde en populistische toon. Een groot deel van de politiek laat zich vandaag van een lelijke kant zien #taakstrafverbod.”
Christian Flokstra, strafrechtadvocaat en partner bij Ficq & Partners Advocaten, hoopt dat de Eerste Kamer nog dwars gaat liggen. “Lijkt me typisch iets voor de Eerste Kamer om een halt toe te roepen. #taakstrafverbod,” tweet hij. Ook geeft hij te kennen zelfs cynisch te worden van het aangenomen wetsvoorstel: “Het drastisch wijzigen van de VI en het taakstrafverbod, werkelijk iedereen binnen het strafrecht was er op tegen maar de Minister en zijn coalitie drukken gewoon door met alle negatieve gevolgen van dien. Hoe kun je niet cynisch worden in het strafrecht?”
Tot slot spreekt ook voormalig advocaat, nu kinder-, straf- en persrechter bij de rechtbank Noord-Holland, Gerda van Dijk zich ferm uit tegen de nieuw aangenomen wet: “Advies van de @RechtspraakNL en @Advocatenorde en @ReclasseringNL (doe het niet!) van geen enkele waarde gebleken. Visie en deskundigheid versus #spierballentaal. Wat een droevenis. #taakstrafverbod.”
Foto: Hollandse Hoogte / Remco Koers