Een kleine stap in het diversiteitsbeleid van een Zuidas-kantoor, maar wel eentje die zeer wordt gewaardeerd: het besluit dat Stibbe vorige week nam om het vaderschapsverlof per direct te verlengen van de wettelijke vijf dagen naar tien dagen. Andere top 10-kantoren gaan daar nog niet allemaal in mee, al blijkt AKD zo’n regeling al in 2009 te hebben ingevoerd. “Er wordt uiteraard veel gebruik van gemaakt.”
Door Joris Rietbroek
Stibbe maakte het besluit vorige week wereldkundig, nadat het kabinet op Prinsjesdag bekend had gemaakt de wettelijke termijn voor partnerverlof te verruimen naar vijf dagen. Bestuursvoorzitter Derk Lemstra ziet de verdubbeling van het partnerverlof als een klein onderdeel van het diversiteitbeleid binnen zijn kantoor, waarin scherp wordt gelet op zorgtaken. “Deze regeling geeft het belangrijke signaal aan vrouwelijke en mannelijke werknemers dat die zorgtaken belangrijk zijn,” licht Lemstra toe. “We besteden hier ook op andere wijze aandacht aan, bijvoorbeeld door coaching en mentoring van jonge moeders en door het flexibeler inrichten van het carrièrepad. Zo staat Stibbe een parttime partnerschap in verband met zorgtaken toe.”
Kijkend naar omringende landen constateert Lemstra dat Nederland achterloopt op dit punt. “Uit het zojuist verschenen ABN AMRO rapport ‘Samen uit, samen thuis, Vrouwen en de Arbeidsmarkt’ blijkt hoe belangrijk het onderwerp vaderschapsverlof is. Met de oprekking naar tien dagen komt Stibbe op het niveau van landen als Frankrijk, Engeland en Spanje.”
Maar is Stibbe ook de allereerste hiermee? AKD blijkt Stibbe al ruim zes jaar voor te zijn. Dit kantoor regelde in januari 2009 dat werknemers tien betaalde dagen vaderschapsverlof mogen opnemen. “Het welzijn van onze medewerkers staat bij ons hoog in het vaandel. AKD was zelfs het eerste advocatenkantoor in Nederland dat dit invoerde en we zien dat er zowel in Rotterdam als aan de Zuidas volop gebruik van wordt gemaakt,” zegt AKD-bestuurslid Peter Claassen. “Naast de vaderschapsverlofregeling hebben we voor aanstaande moeders in de urennorm een afbouw- en opbouwregeling. Op deze manier hebben zij de tijd zich voor te bereiden op het verlof en daarna de ruimte om weer in de praktijk aan de slag te gaan.”
‘Energieker in het leven’
Kennedy Van der Laan besloot in 2013 het vaderschapsverlof te verruimen van de toen wettelijke twee dagen naar vijf dagen. “Ik ben blij om te zien dat ook Den Haag hier nu stappen in heeft gezet. Wij sluiten een verdere verruiming van de regeling bij ons kantoor zeker niet uit,” zegt HR-manager Machteld Vink. Behalve dat er door medewerkers veel gebruik wordt gemaakt van de ouderschapsverlofregeling, heeft het kantoor andere maatregelen getroffen om ‘medewerkers energieker in het leven, en dus ook hun werk, te laten staan’. “Iedereen kan bij ons parttime werken, ook de partners, wat op grote schaal gebeurt. Daarnaast bieden wij al onze werknemers sinds dit jaar een doorlopend vitaliteitsprogramma aan om hen te helpen gezond en vitaal te blijven. In dit programma is ook aandacht voor het combineren van werk en zorg.”
NautaDutilh-bestuursvoorzitter Erik Geerling noemt het initiatief van Stibbe weliswaar ‘een mooi maatschappelijk gebaar dat in deze tijd past’, maar hij ziet momenteel geen aanleiding voor zijn kantoor om het te volgen. “Het vaderschapsverlof bij NautaDutilh bedraagt nu twee dagen, conform de wet,” zegt hij. “In de praktijk kijken wij uiteraard naar waar de specifieke persoonlijke situaties van onze medewerkers om vragen. Als er meer ruimte nodig is voor zorgtaken, dan is daar gelegenheid voor. Dat is al jaren gebruikelijk en voorziet in de behoefte.” Ook CMS geeft aan zich in het HR-beleid aan de wettelijke normen te houden. “Wij wijken hierin niet af van de wettelijke dagen. Uiteindelijk verzorgen wij maatwerk als het nodig mocht zijn.”
Meer zorgtaken voor jonge vaders
Loyens & Loeff zegt mee te zullen gaan met de wettelijke norm van vijf dagen vaderschapsverlof. “We zullen in 2016, vooruitlopend op de wetgeving die in 2017 ingaat, vijf dagen betaald vaderschapsverlof invoeren,” zegt HR-director Maya Chapman. “We vinden dit een positieve ontwikkeling. Er zijn steeds meer gezinnen waar vader en moeder een professionele carrière nastreven en de traditionele rolverdeling waarbij de vrouw de meeste zorgtaken op zich neemt niet van toepassing is.” Daarnaast signaleert Chapman binnen kantoor dat de meeste jonge vaders meer zorgtaken op zich willen nemen. “Ons beleid richt zich daarom buiten het behouden en aannemen van talentvolle medewerkers op flexibilisering van arbeid in het algemeen. We voldoen uiteraard aan de wettelijke verplichtingen en daar maken zowel de fee earners als de ondersteuningsafdelingen gebruik van.”
De Brauw Blackstone Westbroek is uitgesproken enthousiaster over de nieuwe regeling van Stibbe. “Wij vinden het een goed initiatief en kijken hoe wij dit ook kunnen gaan invoeren,” zegt woordvoerder Dick van Bokhorst. Daarnaast is De Brauw op meerdere vlakken bezig met het thema ‘Sustainable High Performance’, geeft hij aan. “Zo proberen wij door middel van central staffing – centraal bepalen welke advocaten aan welke zaak gaan werken – zoveel mogelijk rekening te houden met het spreiden en verlagen van werkdruk als privéomstandigheden hierom vragen. Daarnaast bieden wij ruimte voor flexibel werken en thuiswerken, zodat kantoorgenoten als de omstandigheden erom vragen tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Als de duur van een specifiek verlof langer is dan wat de wet voorschrijft, dan is hier uiteraard ruimte voor.”
Als het om zorgtaken gaat, ziet De Brauw eveneens dat er de afgelopen jaren een meer gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is ontstaan. “De jonge generatie heeft meer behoefte aan flexibiliteit en aan een goede work-life-balance. We houden dan ook veel meer dan vroeger een vinger aan de pols of iemand niet overbelast raakt. Bijvoorbeeld door voldoende downtime na een grote piek in een zaak.”