Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie ziet af het verlagen van de vergoeding voor bewerkelijke strafzaken en het verlengen van de piketfase. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat Teeven uitgebreid in op de stelselherziening van de gesubsidieerde rechtsbijstand, die onverminderd moet leiden tot een bezuiniging van 85,1 miljoen euro.
Vanuit de advocatuur en ook de Tweede Kamer was er stevige kritiek op de plannen van Teeven ten aanzien van bewerkelijke zaken. De grootste vrees van die advocaten is dat binnen het stelsel geen (financiële) ruimte meer zou bestaan voor gespecialiseerde advocaten die zich toeleggen op omvangrijke en complexe strafzaken. ‘Mede met het oog op deze vrees heb ik besloten de vergoeding voor bewerkelijke zaken niet te beperken. Wel zal ik de ontwikkeling van de kosten van bewerkelijke zaken nauwlettend blijven monitoren.’
Ook de verlening van de piketfase is van de baan. ‘Gegeven de beschikbaarheid van realistische alternatieven die een besparing opleveren die gelijk is aan die van verlenging van de piketfase, zie ik tevens af van mijn voornemen de verlengde piketfase in te voeren,’ schrijft de staatssecretaris.