De Vereniging Advocatenbelangen heeft een dwingende eisenlijst gestuurd aan minister Dekker voor Rechtsbescherming. Volgens deze eisen moeten de puntvergoedingen voor diverse soorten zaken per 1 maart 2020 omhoog. Anders dreigen verdere acties.
De belangenvereniging werd eind 2019 in het leven geroepen uit onvrede over het afblazen van de piketstaking door de Orde van Advocaten. Afgelopen zaterdag kwamen de leden voor het eerst samen aan de Amsterdamse Spuistraat, nummer tien.
De vereniging verstuurde zaterdag een contente tweet naar aanleiding van de vergadering. De opkomst zou groot zijn en de leden ‘eensgezind’, ‘actiebereid’ en ‘heldhaftig’. Ook zouden er commissies zijn ingesteld, actiepunten zijn besproken en is er een eisenlijst voor minister Dekker opgesteld.
Eisenlijst voor Dekker
Lucien Nix, een van de duovoorzitters van de Vereniging Advocatenbelangen, licht toe: “Met veertig aanwezigen was ongeveer tien procent van onze leden aanwezig. Met hen hebben we de acht meest urgente punten vastgesteld die spelen in de gefinancierde rechtsbijstand. Dit voor een eisenlijst die we aan minister Dekker gaan presenteren. De eis is dat deze wensen voor 1 maart worden doorgevoerd.”
De betreffende wensen hebben louter betrekking op hogere puntvergoedingen voor bijvoorbeeld echtscheidingszaken, strafpiketzaken en asielzaken. De volledige lijst is terug te vinden in de brief aan minister Dekker, die onderaan dit artikel is te downloaden.
Signalen vanuit de achterban
Volgens Nix zijn verder signalen vanuit de achterban verzameld. Deze gingen vooral over specialisatievereisten en regeldruk. “Leden hebben bij ons onder andere aangekaart dat de verplichte WWFT-cursus en andere vereiste opleidings- en specialisatievereisten regelmatig als een last worden ervaren. Zeker als ze niet relevant zijn voor de beroepsuitoefening. Met name kleine kantoren kost dit tijd en geld die ze niet kunnen missen.”
Officiële standpunten heeft de Vereniging Advocatenbelangen nog niet ingenomen over deze signalen. Hierover wordt eerst beraadslaagd en pas daarna worden ze gepresenteerd aan de Orde van Advocaten. De reactie daarop, en die van minister Dekker op de eisenlijst, zijn leidend voor de vervolgstappen van de vereniging. “Er is nog geen nieuwe inhoudelijke vergadering gepland. We wachten eerst de reacties af. Het water staat de advocatuur aan de lippen, en als daar geen verbetering in komt, is de eerste stap om samen met andere advocatuurlijke organisaties het actiepotentieel in de beroepsgroep los te maken”, aldus Nix.
Positieve ledenreacties
Kortom: een productieve vergadering, zo blijkt ook uit de reacties op Twitter van aanwezige advocaten. Zo tweet de Almeerse advocate Ingrid Maste over een ‘supergoede’ en ‘drukbezocht[e]’ bijeenkomst.
En Janbart Kalk van Kalk en Ural Strafrechtadvocaten uit Enschede is ‘#trots’ en spreekt eveneens van een vergadering waarbij tien procent van de leden aanwezig was, afkomstig uit alle windstreken: ‘van Sittar[d] tot Groningen, van Enschede tot Amsterdam.’ Ook trekt Kalk na de ledenvergadering tevreden de conclusie dat de Vereniging Advocatenbelangen ‘evident [voorziet] in een behoefte voor de individuele advocaat.’
De brief aan minister Dekker, met daarin de eisenlijst van de Vereniging Advocatenbelangen, is hier te downloaden.