Een volgend hoofdstuk is aangebroken in het gekrakeel tussen minister Dekker en de Vereniging Advocatenbelangen (VA). De vereniging smeedt plannen voor nieuwe stakingen en reageert per brief bits op de onbuigzame houding van de minister minister ten opzichte van de door de VA gepresenteerde eisenlijst.
De VA verzocht de minister voor Rechtsbescherming eind januari met klem om de puntvergoedingen voor sociaal advocaten te verhogen. Anders zouden acties, zoals de piketstaking begin dit jaar, volgen. De minister toonde zich echter onverbiddelijk: hogere vergoedingen passen ‘niet in de plannen van het kabinet om het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand te herzien’, antwoordde hij eind februari in een brief.
Dekker blijft achter
Zoals verwacht bleef een nieuwe reactie niet uit. De VA toont zich, eveneens per brief, not amused. De minister zijn argumentatie dat louter het verhogen van de vergoedingen geen oplossing biedt, wordt van tafel geveegd. Volgens de vereniging hebben de commissies Wolfsen en Van der Meer inderdaad ook andere problemen geconstateerd, maar heeft de advocatuur reeds stappen ondernomen om de aanbevolen ‘maatregelen ter borging van de kwaliteit’ te realiseren. De minister blijft volgens de VA achter.
De vereniging uit in de brief verder haar verbazing over het gegeven dat Dekker de ‘scheefgroei tussen punttarief en gemiddelde tijdsbesteding erkent, maar aansluitend kiest voor een weg die door geen enkel persoon of gremium […] wordt aanbevolen’. Hiermee doelt de vereniging op het Programma Rechtsbijstand, dat het toevoegingsstelsel vernieuwt en bijtijds moet maken. Een ‘lege huls’, zo stellen de advocaten, waarvan de eventuele beleidsvruchten bovendien pas over een aantal jaar geplukt kunnen worden. Volgens de VA verwacht Dekker dus dat de sociale advocatuur ‘zich nog eens vier jaar tevreden stelt met een beloningsniveau dat ook [Dekker] zelf als evident ontoereikend beschouwt.’
Tot slot trekken de advocaten van leer tegen de relativerende attitude van de minister ten opzichte van de zorgen over ‘de leegloop in de sociale advocatuur en het opdrogen van de stroom jonge advocaten’. De minister zou hierbij verwijzen naar verouderde trends en cijfers en de voorgenomen uitdieping wordt betiteld als tijdrovend, alsook reeds verricht door de NOvA in het najaar van 2019. Daarbij concludeerde de NOvA bovendien dat inderdaad bijna de helft van de sociaaladvocaten-in-spe afziet van het beroep omwille van de voorgenomen stelselherziening en de ‘schrale vergoeding’.
Nieuwe oproep tot staken
De conclusie van de brief is dan ook dat zowel jonge juristen als ervaren advocaten meer zekerheid nodig hebben over de inrichting van het stelsel en ‘adequaat’ vergoed moeten worden. Volgens de VA blijkt uit Dekker’s brief van eind februari ‘andermaal […] dat [Dekker] zich doof houdt voor solide argumenten uit onderzoek en praktijk’ en spreidt de minister ‘op het dossier gefinancierde rechtsbijstand een onbegrijpelijke en onaanvaardbare halsstarrigheid’ tentoon.
De VA eindigt met de uitsmijter dat hen ‘nu niets anders [rest] dan actievoeren’. Volgens Lucien Nix, een van de duovoorzitters van de Vereniging Advocatenbelangen, is aan de leden een plan voorgelegd voor een oproep tot staken in de eerste twee weken van juli en de laatste twee weken van december. Dit corresponderend met de pre-vakantiepiek en de eindejaarspiek, en voor zowel piket- als reguliere zittingen – zowel toegevoegde als betalende zaken.
Nix: “Als de meerderheid van onze leden hiermee akkoord is, gaat er aanstaande woensdag een oproep de deur uit.” In de mail naar de leden is volgens Nix ook “uitdrukkelijk vermeld dat er nú actie moet worden gevoerd omdat de plannen van Dekker impliceren dat er anders de komende vier jaar helemaal niets meer bij gaat komen.”