Het langverwachte rapport over The Voice van Van Doorne kwam 29 maart naar buiten. Direct werd er veel kritiek op het rapport geuit; het zou niet onafhankelijk zijn, weinig nieuwe informatie bevatten en in onnodig wollige, juridische taal opgepend zijn.
Het rapport was in menig talkshow onderwerp van gesprek, en kon op weinig lof rekenen. Het was ‘een totale aanfluiting’, draaide ‘om de hete brei heen’, en ging ‘om geld en niet om de slachtoffers’. In het onderzoek werd bijvoorbeeld niet duidelijk gemaakt wat precies onder ongepast gedrag valt, wat een onderzoek hiernaar erg onduidelijk maakt.
Zelf zegt Van Doorne hierover in het rapport: “Het begrip ongepast gedrag is echter niet gemakkelijk af te bakenen. Het wordt vaak als een containerbegrip gebruikt voor gedrag dat afwijkt van sociale normen. Bepaalde vormen van gedrag zijn naar hun aard voor meerdere interpretaties vatbaar en kunnen in de ene setting (hoogst) ongepast en seksueel zijn, en in een andere setting noch seksueel noch ongepast.”
Mogelijke strafbare feiten
Van Doorne deed geen onderzoek naar mogelijke strafbare feiten en het onderzoek was niet gericht op specifieke personen. Hierover zijn – zo valt in het document te lezen – afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie en de politie.
Eerder werd de onafhankelijk van het onderzoek al door verschillende advocaten in twijfel getrokken. ITV – het productiehuis achter The Voice – betaalde Van Doorne namelijk om het onderzoek uit te voeren, wat voor behoorlijke belangenverstrengeling zorgde.
‘Teleurstellend’
Sébas Diekstra, advocaat van de slachtoffers van The Voice, noemt het rapport ‘niets minder dan teleurstellend’. Bij Beau vertelde hij aan tafel dat de mensen die eindverantwoordelijk zijn voor de situatie, door het rapport buiten schot gehouden zijn. Volgens hem wist de organisatie van het programma al langere tijd van het grensoverschrijdende gedrag, maar is dit nergens in het rapport te lezen. De slachtoffers zelf willen het liefst dat de ITV-directie opstapt.
Bekijk hier het volledige rapport