Vastgoedondernemer Jan ’t Hoen eist 13 miljoen euro schadevergoeding van Boekel. Dat schrijft het Financieele Dagblad op gezag van ’t Hoen zelf. Hij heeft deze schade geleden door een fout van voormalig Boekel-advocaat David van Dijk (nu NautaDutilh), ruim vijftien jaar geleden. Het Gerechtshof Amsterdam veroordeelde Boekel deze zomer al tot betaling van de nog vast te stellen schade. Een kort geding over een voorschot van 4,8 miljoen euro moet binnenkort dienen.
’t Hoen is niet alleen grootaandeelhouder van Astoria Vastgoed, ook geniet hij enige bekendheid als de drummer van Wild Romance, de voormalige begeleidingsband van Herman Brood. Als ondernemer liet hij zich in 1999 adviseren door vastgoedadvocaat Van Dijk bij het toenmalige Boekel de Nerée over het uitwinnen van de hypotheekrechten die hij eerder voor een ton had verkregen op een perceel in Weesp, waar latexfabriek Rubatex heeft gestaan. Ook wil hij advies over de aansprakelijkheid voor de bodemvervuiling in de grond en een toekomstige woonbestemming voor het terrein.
In augustus krijgt ‘t Hoen van Boekel te horen dat de woonbestemming mogelijk is en dat de grond inmiddels is gesaneerd. Hij investeert vervolgens miljoenen voor de ontwikkeling van het landgoed Veldzicht, maar al snel blijkt dat de grond toch nog ernstig verontreinigd is, met alle hoge schoonmaakkosten van dien. Een fout in het juridisch advies van Boekel, aldus een door ’t Hoen ingeschakeld onderzoeksbureau: Van Dijk en team moeten zich destijds hebben vergist in een huisnummer en hebben hierdoor zeer waarschijnlijk het verkeerde stuk grond onderzocht, zo blijkt ook uit het arrest van het Gerechtshof van juni dit jaar.
Het hof oordeelt hierin dat Van Dijk destijds ‘toerekenbaar tekort is geschoten’. ‘Ook zonder expliciete daartoe strekkende opdracht mocht van mr. [Y] , als redelijk handelend en redelijk bekwaam advocaat, worden verwacht dat hij ervoor zorg zou dragen dat hij zich op grond van de beschikbare stukken een beeld zou vormen van de afloop van de sanering die de Provincie had uitgevoerd, teneinde de omvang van de voor zijn cliënt als koper resterende restrisico’s in te kunnen schatten en daarover zo nodig nader te adviseren’.
Een taxatiebureau heeft in opdracht van ’t Hoen berekend dat de door de fout ontstane schade zo’n 13 miljoen euro bedraagt. In het kort geding eist hij alvast een voorschot van 4,8 miljoen. Volgens de vastgoedbons is de dagvaarding voor het kort geding al de deur uit. Wanneer de rechtbank Amsterdam de zaak zal behandelen, is nog niet bekend.
Boekel is in cassatie gegaan tegen het arrest van het Gerechtshof Amsterdam en reageert niet inhoudelijk op de kwestie zolang de zaak nog onder de rechter is, zegt managing partner Wendela Raas desgevraagd. “Het is natuurlijk vervelend, maar mochten we een schadevergoeding moeten betalen, dan is dit een zaak voor de verzekering.” In eerste aanleg in deze zaak wees de rechtbank Amsterdam de vorderingen tegen Boekel nog af.