Allen & Overy stapt vanaf 1 mei af van de vaste pensioenleeftijd voor partners. De krasse knar kan vanaf dat moment na zijn zestigste verjaardag rustig kijken wat en of hij verder nog wil. In het Verenigd Koninkrijk is een dergelijke beleidswijziging bij steeds meer City firms op komst, of al een feit. Hoe zit dat bij de grote kantoren in ons land? Advocatie deed een telefonische rondgang.
Door Sanne van Brunschot
Het lijkt erop dat een vaste leeftijd om met pensioen te gaan in Nederland eerder regel is dan uitzondering en dat advocatenkantoren niet van plan zijn hun beleid binnenkort te herzien. Toch betekent het bereiken van de vastgestelde leeftijd niet altijd direct dat de partner zijn biezen moet pakken. Er worden uitzonderingen gemaakt of er zijn vastgelegde alternatieve mogelijkheden om bij het kantoor betrokken te blijven.
Zo ligt de officiële uittreding als partner bij NautaDutilh op 60 of 65 jaar – afhankelijk van de datum van intreding – maar staat flexibiliteit centraal, zo laat het kantoor weten. “In overleg met het bestuur wordt de datum van uittreden bepaald. Op welke leeftijd dat is, is ook afhankelijk van de wensen van de partner. Sommige partners vinden het leuk om aan het einde van hun werkzame leven nog een geheel andere uitdaging op te pakken, die in de charitatieve maar ook commerciële sfeer kan liggen, en treden eerder uit. Andere partners blijven na uittreding nog als adviseur betrokken. De invulling van deze laatste fase wordt tijdig met een partner besproken.”
Bij Van Doorne eindigt de managementovereenkomst “in principe” aan het einde van het boekjaar waarin de partner de leeftijd van 62 heeft bereikt, “tenzij het bestuur de betreffende partner verzoekt langer aan kantoor verbonden te blijven.” Van een echte pensioenverplichting is dus geen sprake. Het is voor Van Doorne “een moment om de discussie over een eventuele voortzetting van het partnerarrangement te voeren.”
Bij enkele kantoren treedt de partner wel op een vaste leeftijd uit als partner, maar krijgt hij of zij de mogelijkheid om in een andere hoedanigheid bij het kantoor te blijven. Dat geldt bijvoorbeeld bij De Brauw Blackstone Westbroek, dat voor (equity)partners een verplichte pensioenleeftijd van 60 jaar hanteert. Daarna kunnen partners op verzoek van het kantoor als (non-equity)partner aan kantoor verbonden blijven. Ook bij het Rotterdamse AKD is de pensioenleeftijd van 63 niet zo strikt als hij lijkt. “Als een uitgetreden partner dat wil, kan hij als ‘of counsel’ enkele dagen per week aan het kantoor verbonden blijven.”
Het minst flexibel lijkt het pensioen bij Kennedy Van der Laan. Partners mogen er tot hun 65ste blijven, maar voorbeelden van uitzonderingen kent de marketingdirector die ons te woord staat niet. Wel houdt het kantoor nieuwe mogelijkheden op het gebied van arbeidsvoorwaarden continu in de gaten, “en daar hoort het pensioen ook bij”. Kennedy Van der Laan heeft echter ook nog niet echt de noodzaak gehad over deze kwestie na te denken; het kantoor is in 1992 klein begonnen en tot nu toe zijn partners vaak iets anders gaan doen. Directeur worden van Greenchoice bijvoorbeeld, of burgemeester van Amsterdam.
Ook bij CMS Derks Star Busmann geldt een vaste leeftijd. Bij het bereiken van de leeftijd van 62 jaar kan de partner wieberen. Plannen om van dat beleid af te stappen heeft het kantoor niet. Overigens konden we uit de bondige reactie van CMS Derks niet opmaken of er andere mogelijkheden zijn voor partners op leeftijd. Hetzelfde geldt voor Boekel De Nerée, waar een vaste pensioenleeftijd voor partners geldt van 65 jaar.
Houthoff Buruma lijkt wat betreft pensioenbeleid een uitzondering in advocatenland; bij hen is geheel geen sprake van een verplichte pensionering. “Het moment dat een partner met pensioen gaat is afhankelijk van individuele afspraken die daarover zijn of worden gemaakt.”
Employment law
Van het schrappen van de vaste pensioenleeftijd lijkt in ons land dus (nog) geen sprake te zijn. Zou het dan echt iets zijn van de kantoren aan de andere kant van de Noordzee, waar wetswijzigingen de automatische pensioenleeftijd voor alle werknemers opschortten? Bij Allen & Overy wordt het vanaf 1 mei voor alle partners in de LLP praktijk, dus ook in Nederland. “Het is even afwachten hoe het gaat uitwerken, maar over het algemeen zijn we heel blij dat we hiermee de flexibiliteit hebben gekregen zoals Wim Dejonghe al schetste,” zegt Mieke de Vos.
Ze doelt daarmee op zijn uitleg in een stuk op The Lawyer: “There’s a great variety of ways in which the careers of our partners are played out. Some wish to carry on contributing to the firm well past the conventional retirement age while others may seek new career paths whether in the law or elsewhere. An inflexible mandatory retirement age which forces partners to leave the firm at a particular point in time no longer made any sense. A more flexible approach also makes commercial sense from the firm’s point of view and means we retain the huge institutional knowledge and contacts of highly experienced partners.”
Hogan Lovells schijnt er hetzelfde over te denken. Die was Allen & Overy zelfs voor. Hoewel de HR-dame van de vestiging in Amsterdam er niets over kan zeggen, weet Legal Week te melden: “Three other major firms – Ashurst, Hogan Lovells and Linklaters – had already removed default retirement ages from their partnership deeds in light of the changes to UK employment law […].”