Door het deeltijdonderwijs voortaan op vrijdagmiddag in plaats van vrijdagavond aan te bieden, hoopt de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam weer meer deeltijdstudenten te trekken. Dat aantal ging op universiteiten in het hele land het afgelopen jaar mede dankzij de langstudeerdersboete met de helft achteruit. Studenten willen zich meer een groep voelen en hebben behoefte aan een grotere schop onder hun kont.
De nieuwe situatie betekent dat ze vaker tegelijkertijd in de collegebanken zitten. En dat is wat ze nu nog schijnen te missen. Ze voelen zich geen homogene groep, omdat iedereen zijn vakken op andere momenten volgt, soms niet aanwezig is en er weinig onderling contact is. Daarom kiest de Erasmus School of Law ervoor deeltijdstudenten vanaf komend studiejaar in een vaste groep op vaste tijden te doceren, legt onderwijsdecaan Suzan Stoter uit aan Erasmus Magazine. De scheiding met de dagopleiding wordt op die manier duidelijker gemaakt.
Met de nieuwe inrichting zijn deeltijders meer gebonden aan het tijdstip – die vrijdagmiddag – waarop les wordt gegeven. Door ze die vaste middag aan te bieden, weten ze altijd ruim op tijd dat ze op vrijdag vrij moeten zijn van hun werk. Dat geeft ze de rest van de week meer flexibiliteit, zodat ze na hun werk niet te veel hoeven te doen. De kans dat ze op het laatste moment besluiten om maar niet te komen, wordt daardoor kleiner. Er wordt volgens Hans Kroon, voorlichter van Erasmus School of Law, met deze vorm dus eigenlijk meer van ze verwacht, maar ze krijgen wel de mogelijkheid om de studie sneller af te ronden.
Want in plaats van acht weken, doet de deeltijdstudent nu vijf weken over een vak. Kroon: “Daardoor kunnen ze hun bachelor in drie jaar halen en hebben ze nog een jaar uitloop voordat de langstudeerdersboete voor hen gaat gelden.” Volgens onderwijsinstellingen is juist die boete – samen met het instellingstarief – de belangrijkste reden dat het aantal deeltijdstudenten zo ontzettend afneemt. De gisteren bekend geworden overweging van staatssecretaris Halbe Zijlstra om de financiering van deeltijdstudies stop te zetten, zal helaas niet bijdragen aan de gewenste groei van het aantal deeltijdstudenten. Het NRC schreef daar gisteren over: ‘Bij de behandeling van het wetsvoorstel over de langstudeerdersboete vroeg de oppositie in de Eerste Kamer Zijlstra extra aandacht te besteden aan de positie van deeltijdstudenten. Mensen die naast hun werk een opleiding volgen en daardoor langzamer studeren, moeten niet beboet worden, vonden de senatoren. Zijlstra beloofde erover na te denken. Zijn oplossing kan minder gunstig uitpakken dan de oppositie voor ogen stond. Wie in deeltijd wil studeren, zal dat wellicht (grotendeels) zelf moeten betalen.’
Vooralsnog is echter verder nog niets bekend over dat eventuele plan van Zijlstra. Met de overstap naar het vrijdagmiddagonderwijs heeft de Erasmus School of Law alvast actie ondernomen om het deeltijd studeren van rechten interessanter te maken. “Dit concept is volgens ons prettig voor de student. Die wil ervoor gaan, hard werken en het zo snel mogelijk afmaken,” aldus Kroon.