Door de IJslandse aswolk zat ik een kleine week vast in New York. Er zijn natuurlijk beroerdere steden om vast te zitten, maar ik merkte wel dat – vanaf het moment dat het duidelijk was dat ik langer ‘moest’ blijven – mijn vakantiegevoel ook voorbij was. Je moet jezelf op zo’n moment gewoon opnieuw ‘programmeren’. Dat brengt me op de vraag: wat is plan B, als het anders loopt dan u dacht?
Na jaren van onbeperkte groei, werd het de afgelopen maanden opeens anders en moest je ‘schakelen’. Maar wat blijkt: advocatenkantoren hebben het in 2009 nog niet eens zo slecht gedaan. Met name door flink op kosten te bezuinigen. Dat is het eerste middel waar vrijwel alle managers naar grijpen om te overleven. Maar is dat ook voldoende?
Er zijn verschillende deskundigen die verkondigen dat het businessmodel voor de advocatuur moet veranderen. Cliënten, aangevoerd door de bedrijfsjuristen, geven aan dat ze voor stagiaires niet meer het volle pond willen betalen, men wil meer gratis kennis beschikbaar gesteld hebben, en de tarieven staan onder druk. De enige reactie van kantoren is vaak een tariefkorting. Maar dat alles heeft nog niet tot een ander business model geleid. Niet nodig, hoor ik velen zeggen, die na een redelijk goed 2009 nog helemaal niet zo ontevreden zijn.
Het gaat snel
Maar pas op: het kan snel gaan, ook in onze wereld. Jeroen Plink, CEO van Practical Law Company US “PLC”, kantoorhoudend onder andere in New York, was advocaat bij Clifford Chance Amsterdam, maar besloot na een aantal jaren zelfstandig ondernemer te worden en zocht zijn ondernemerschap in praktische juridische kennis. Op dit moment zijn er bij PLC in New York en Londen ongeveer 140 oud advocaten permanent aan het werk. Al deze juristen werken aan het up- to- date houden van een prachtig know how systeem, waar men via een abonnement van kan profiteren.
Wat de systemen van PLC zo uniek maakt, is de combinatie van online up to date praktische kennis, bijgehouden door juristen die hun praktijk ervaring delen met de abonnees. Een voorbeeld: als je als advocaat in onderhandeling bent met een advocaat van een ander kantoor en er is onenigheid over wat gebruikelijk is ten aanzien van de hoogte van een “break fee in een publieke overname”, dan kan je (als abonnee) via de site van PLC zoeken wat in het algemeen gebruikelijk is, en specifiek wat advocaten van de wederpartij op dit punt in het verleden overeengekomen zijn. En die kennis zet je dan natuurlijk in bij de onderhandelingen. Ook leggen de juristen van PLC uit wat bijvoorbeeld de typische structuur van een management buy-out is en heeft de site modellen en checklists die up to date zijn met het huidige recht en ontwikkelingen in de markt. Kortom, je hoeft het kantoor allemaal niet zelf meer te bedenken.
Wat is uw B-plan?
Wat gaat u doen als de wereld om u heen sneller verandert dan u gedacht had? Als blijkt dat anderen uw business model inhalen? Of als in feite uw businessmodel op de schop moet? Stof om na te denken, niet? Zo, en toen even naar de Apple store op Fith Avenue: inspiratie opdoen!
Christ’l Dullaert, Le Tableau.nl