Legal headhunter Sylvia den Engelsen stelt dat advocaten die van kantoor veranderen het gevoel hebben dat ze vreemdgaan, zo’n grote stap is het voor ze. “Een jurist denkt eerst aan de klant, dan nog eens aan de klant, dan aan zijn gezin en dan pas aan zichzelf.”
Den Engelsen vertelt dit in een serie dubbelinterviews over business development voor advocaten, gehouden door schrijver dezes. Hierin komt ook Marijn Rooymans aan het woord, oprichter van Lawyerlinq en Netwerk Ondernemende Juristen. In dezelfde serie dubbelgesprekken adviseert Nora Streep advocaten zich nog meer te specialiseren: “Je kunt geen juridische huisarts meer zijn.”
Advocaten overwegen elke stap die ze maken alsof het de laatste is, vertelt headhunter Den Engelsen. Ze schetst wel dat er steeds meer beweging in de juridische banenmarkt zit. Toch blijft het veranderen van kantoor lastig, weet zij. “Een jurist denkt eerst aan de klant, dan nog eens aan de klant, dan aan zijn gezin en dan pas aan zichzelf.”
De meeste van haar kandidaten willen helemaal niet weg. “Het is echt een moeilijke beslissing voor ze.” Desgevraagd vertelt Den Engelsen wat een topjurist is: “Die is mateloos geboeid door wat hij doet. Daar willen ze in doorgroeien, ze willen het complexer, op een hoger niveau in een organisatie, voorloper blijven. Die mensen praten altijd over hun vak.”
Volksverlakkerij
Nora Streep valt onder de definitie van topjurist, als specialist onroerend goed bij NautaDutilh en Executive Manager van de Law Firm School. Met het invoeren van het rechtsgebiedenregister is voor haar wel duidelijk dat een advocaat geen juridische huisarts meer kan zijn.
Streep vindt het volksverlakkerij om te zeggen dat je als advocaat van alle markten thuis bent. “Ik word treurig van mensen die dat toch pretenderen.” Streep vertelt hoe het programma van de Law Firm School aangepast wordt naar probleemgestuurd onderwijs, en veel meer gericht op vaardigheden dan op pure kennis. “We zetten grote moot courts op. Eentje aan het begin van de opleiding en een aan het eind. Daarin doe je wat je als advocaat ook doet, je laat zien hoe je met een cliënt, rechter en confrères omgaat en een ingewikkelde case behandelt.”
Kamerverhuurbedrijf
Met Willem Hengeveld kwam eerder dit jaar de samenwerking binnen kantoren uitgebreid aan de orde. De oud managing partner van Houthoff, die het boek De advocatuur als onderneming publiceerde, vindt daar wel iets van. “Ik hoor zo vaak dat nieuwe partners binnenkomen op basis van verkeerde verwachtingen en dat afspraken boterzacht zijn. Ze vertellen hoeveel werk of klanten ze meebrengen, maar dat komt er vaak niet uit. Heb je de urenstaten ingezien, weet je echt waar hun werk uit bestaat? Dat moet je toch checken?”
Zijn oplossing: “Zorg dat je echt goed weet wat je wilt met je kantoor en zoek daar de nieuwe mensen op uit.”
Hengeveld is kritisch: “Je kunt wel een vestiging hebben aan de Zuidas, maar dat zegt nog niet dat je ook een Zuidas-kantoor bent. Dat ambitieniveau moet wel in je DNA, je cultuur maar ook in je praktijk zitten. Ik zei het wel eens tegen mijn collega’s vroeger: ons kantoor is toch geen kamerverhuurbedrijf waarin allemaal eenlingen praktijk voeren?”
Bescheidenheid laten varen
Als het in de loop van december wat rustiger wordt op kantoor, zijn ook de andere dubbelinterviews tussen Rooymans en zijn gesprekspartners, die de afgelopen twee jaar werden gepubliceerd, het (na)lezen waard. Een korte verwijzing naar de andere gesprekken: legal tech ondernemer Harm Bavinck voorziet dat de Zuidas het zwaar krijgt bij een nieuwe economische crisis.
Martine ’t Hart, tot voor kort HR-directeur bij Allen & Overy, vindt dat advocatenkantoren, die van oudsher geloven dat kwaliteit zichzelf verkoopt, hun bescheidenheid moeten laten varen. NautaDutilh’s innovatiemanager Nicky Leijtens onderbouwt haar stelling dat de advocatuur innoveert, ondanks dat vaak het tegendeel wordt beweerd.
Met auteur en cultureel ondernemer Koos de Wilt ging het gesprek onder andere over de ondernemerslessen van kunstenaars en over de onstuitbare opmars van online platforms, ook in de juridische sector. Rick Schmitz, oprichter van Firm24, vertelt over de toepassing van blockchain in contracten en over live contracts. Econoom Han Mesters trapte de serie in januari 2018 af. Hij stelt dat advocatenkantoren hun personeelskosten omlaag moeten brengen.