Van Benthem & Keulen en de Universiteit Utrecht (UU) hebben de handen ineen geslagen voor de Utrecht Law Clinic. Met dit initiatief willen zij talentvolle Utrechtse rechtenstudenten en jonge bedrijven bij elkaar brengen. Aanstaande juristen leren zo adviseren aan startups en scale-ups.
Rechtenstudenten kunnen via de Utrecht Law Clinic relevante werkervaring opdoen, terwijl jonge ondernemingen worden geholpen met juridisch advies, of zelfs met bijstand in een juridische procedure, aldus het gezamenlijke persbericht van het advocatenkantoor en de universiteit.
Bij juridische procedures gaat het dan om het voortraject, verduidelijkt Van Benthem & Keulen-directeur Johan Koggink desgevraagd. “Studenten kunnen in dat geval helpen bij de voorbereiding, bijvoorbeeld door een conceptdagvaarding op te stellen, die wordt beoordeeld door onze advocaten. Zo kunnen studenten met echte praktijkcasussen aan de slag en in laten zien wat ze in huis hebben.”
Gevorderde en gemotiveerde studenten – geselecteerd door de universiteit – worden hierin begeleid door docenten rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht en advocaten van Van Benthem & Keulen. Door zich te richten op startups en scale-ups wil de Utrecht Law Clinic juridische kennis toegankelijk maken voor jonge bedrijven die nog geen eigen legal afdeling hebben – en veelal bescheiden financiële middelen –, maar die wel met interessante juridische vraagstukken kampen.
Deelnemende rechtenstudenten leren op hun beurt goed luisteren, adviseren en het verbinden van juridische kennis en business. Daarnaast is de Utrecht Law Clinic voor Van Benthem & Keulen naast het tonen van maatschappelijke betrokkenheid een mooie manier om vroegtijdig juridisch talent te spotten.
Docent Willem Janssen geeft aan dat met de Utrecht Law Clinic heel bewust de verbinding met de maatschappij wordt gezocht. “Deze vorm van leren, deelname aan een clinic en juridisch advies geven aan echte cliënten speelt wereldwijd een groeiende rol in het rechtenonderwijs. Tegelijkertijd bouwt de clinic binnen het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht voort op een traditie van maatschappelijk engagement bij wetenschappers en studenten.”
Koggink ziet intussen hoe cliënten steeds meer verlangen dan enkel hoogwaardig juridisch advies. “Onze markt vraagt tegelijkertijd naar duurzame oplossingen en innovatieve toepassingen. Wij denken dat gevorderde rechtenstudenten en experts uit de praktijk elkaar kunnen versterken, samen bestaande juridische kennis kunnen verrijken en deze kennis kunnen verbinden met de juridische uitdagingen van startups en scale-ups.”