In 2023 gaf de toonaangevende, internationale gids Legal 500 Roel Theissen het predicaat Rising Star en Key Lawyer op het gebied van financieel toezicht voor banken en verzekeraars. De sympathieke legal regulatory counsel uit Amsterdam ging onlangs aan de slag bij NautaDutilh. Tijd voor een nadere kennismaking.
“Ik ben min of meer per ongeluk in mijn vakgebied beland.” Roel lacht als hij antwoord geeft op de vraag welk pad hij heeft gevolgd om uit te komen bij het eervolle predicaat ‘rijzende ster in zijn vakgebied’. “De opleiding Financieel Recht bestond nog niet toen ik bijna 35 jaar geleden ging studeren. Ik had er waarschijnlijk ook niet voor gekozen, omdat het me destijds nog niet veel zei. Tijdens mijn rechtenstudie ontdekte ik het ondernemingsrecht. Ik vond het prachtig. Vraagstukken over goede organisatie en het aantrekken van kapitaal fascineerden me.”
‘De start van mijn missie’
Na zijn afstuderen en advocatenstage doet Roel werkervaring op bij De Nederlandsche Bank (DNB). Daar werkt hij aan de ontwikkeling van het toezichtsbeleid. “Toen ik begon, vroeg ik: hoe ziet de taak van het toezicht er eigenlijk uit? Ik kreeg hierop twee bundels toegestuurd met rapportage-formulieren voor banken. Dat was mijn enige houvast over het waarom van toezicht. Ik weet nog dat ik dacht: waar kom ik nu toch in terecht? En waar gaat dit eigenlijk allemaal over? Er was niet eens een handboek dat je als nieuwe jurist meeneemt in het kader met alle verplichtingen voor financiële instellingen en toezichthouders! Dit is altijd aan me blijven knagen. Dit moment voelde voor mij ook ergens als de start van een soort missie om meer duidelijkheid te krijgen en anderen te gaan bieden over financieel recht.”
Roel start daarmee tijdens zijn 11-jarig dienstverband bij DNB. “Zeker in de laatste jaren kreeg ik hiervoor de kans. Ik was onder meer gedetacheerd bij het Ministerie van Financiën en later bij de European Banking Authority. Daar nam ik mijn vraagstukken mee naar toe. In deze periode ontstond ook het idee om te promoveren en een handboek te schrijven.”
Promotie en publicaties
Na zijn vertrek bij DNB maakt hij deze doelen waar. Eerst gaat hij in 2009 aan de slag als docent op de Erasmus University Rotterdam en de London School of Economics. “Eigenlijk wilde ik op dat moment starten met vlot promoveren. Helaas gooide de bankencrisis, die nieuwe financiële regelgeving met zich meebracht, roet in het eten. Gelukkig vind ik het opleiden van jongeren fantastisch leuk en was dit voor mij een mooie kans om op deze manier studenten een duidelijke structuur voor ons lastige vakgebied aan te reiken. En vooral het waarom van alle regels. Want die kennis is ontzettend belangrijk wil je je werk goed kunnen doen.”
Roel besluit in die periode ook een handboek te schrijven over het Europees toezicht op banken en hoe dit past in het systeem van prudentieel en gedragstoezicht op de financiële sector. In 2013 promoveert hij aan de Erasmus University Rotterdam op het Europees Bankentoezicht met zijn proefschrift Are EU Banks Safe?
Commercieel werkveld
Een paar jaar na zijn promotie maakt Roel geleidelijk de overstap van de academische wereld naar het commerciële werkveld. In april 2023 komt hij bij NautaDutilh terecht. Hier is hij binnen het Financial Law Team de specialist in prudentieel toezicht en resolutie. Hij is onder meer betrokken bij zaken als markttoetreding van banken, verzekeraars en betaalinstellingen. “Daarnaast adviseer ik financiële instellingen of hun cliënten over de interpretatie en praktische toepassing van Europese en/of Nederlandse toezichtregelgeving. En ik geef advies over de communicatie hierover met de toezichthouders en andere belanghebbenden.”
Roel vertelt dat hij bij NautaDutilh ‘in een warm bad is beland’. “Ik heb het erg naar mijn zin bij mijn nieuwe werkgever.” Hij benadrukt dat hij maar drie dagen per week voor de firma werkt. “Ik heb nog veel meer andere leuke werkzaamheden. Zo ben ik sinds 2020 bij de Sdu Financial Law huB medeverantwoordelijk voor onderwerpen rond markttoetreding en lopend toezicht op banken en verzekeraars. En ik mag mezelf sinds kort zelfs hoofdredacteur noemen van dit mooie platform dat op laagdrempelige wijze vakgenoten wegwijs maakt in de lastige puzzel van het financieel toezicht. Ja, ook dit werk past helemaal bij mij!”
Orde scheppen en een helpende hand aanreiken
Hetzelfde geldt voor zijn vrijwilligerswerk waar hij wekelijks nadrukkelijk tijd voor vrij maakt. “Als voorlichter bij het COC Amsterdam en omstreken praat ik met jonge mensen over persoonlijke, lastige vraagstukken.” In deze vrijwillige rol bezoekt hij onder meer middelbare scholen om over LHBTQI+-onderwerpen te discussiëren en scholieren informatie te geven.
“Ik denk dat je kunt zeggen dat orde scheppen en een helpende hand aanreiken een soort rode draad in mijn leven is. Samen vraagstukken of problemen doorgronden, geeft me energie. In mijn werk én in mijn vrije tijd. Ik heb de kennis en de ervaring. Waarom zou ik die niet delen? Als uiteindelijk de puzzelstukjes voor iemand op zijn plaats vallen of verklaard worden, is mijn missie geslaagd.”