Zojuist voor vijf maanden vertrokken richting Afrika: de Utrechtse rechtenstudent Jesse Oberdorf (22), in gezelschap van zijn tweelingbroer Vincent. Samen reizen ze van de Egyptische hoofdstad Cairo via Kaapstad in Zuid-Afrika naar Namibië, zo is het plan, een afstand van in totaal 17.000 kilometer. Onderweg gaan ze langs bij vijftien hulpprojecten over het hele continent.
Jesse maakte in januari zijn laatste tentamen van zijn rechtenbachelor: tijdens zijn reis denkt hij dieper na over welke master hij wil volgen, om na thuiskomst eerst zijn bachelorscriptie te schrijven. Zijn broer Vincent heeft een bachelor Bestuurskunde in Tilburg afgerond en begint na de reis eveneens aan een master.
Aan familie en vrienden vertellen dat je zo’n grote reis door Afrika gaat ondernemen, zorgt her en der nog altijd voor gefronste wenkbrauwen, vertelt Jesse aan DUB, de Debatsite van de Universiteit Utrecht. Want er is immers veel armoede, er zijn meerdere oorlogen aan de gang en dan heerst er in het westen ook nog eens ebola. “Wij moesten elke keer uitleggen dat Afrika een groot continent is, dat wij niet eens in de buurt van de westkust komen waar ebola is, dat niet alles en iedereen in oorlog is en dat er ook mooie verhalen over Afrika zijn”, aldus Jesse.
Bijvoorbeeld in de vorm van bijzondere ontwikkelingsprojecten die zij tijdens de voorbereidingen op het spoor kwamen, waarop de tweeling besloot om vijftien hulpprojecten actief te gaan steunen. Hiervoor richtten ze de stichting In2Afrika op, waarvoor ze het stempel Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) wisten te bemachtigen. Dit keurmerk maakt duidelijk dat gedoneerd geld niet naar de reis van de broers gaat, maar naar de goede doelen zelf.
De hulpprojecten variëren van een lunchproject voor kinderen op een eiland in het Victoriameer (bij Oeganda) tot een vergroeningsproject in Kenia en een dierenwelzijnsorganisatie in Zimbabwe. De broers gaan bij ieder project kijken wat nodig is: na thuiskomst wordt het ingezamelde geld over de projecten verdeeld.
In een enkel geval is nu al duidelijk dat niet elk project geld nodig heeft. De voetbalacademie Arusha Future Stars Academy in Tanzania bleek vooral behoefte te hebben aan ondersteuning voor het opleiden van trainers. De broers Oberdorf kwamen in contact met een Limburgse amateurclub die bereid bleek tot samenwerking hiervoor. Jesse: “Als wij daar zijn, gaan ze een training geven over de Hollandse School.”
De broers zijn 1 februari vertrokken richting Turkije – liftend nog wel – en vliegen vanuit daar naar Alexandrië in Egypte. Hun moeder hoeft niet bezorgd te zijn, zeggen ze: “We reizen om de conflicthaarden heen en hebben alle nummers van alle ambassades bij ons. Bovendien zijn we niet zulke daredevils.”