2018, 2019, 2020 en 2021: jarenlang gold de Leidse rechtenfaculteit als de beste van Nederland – volgens de Times Higher Education World University Rankings althans. Dit jaar is Tilburg University echter Neerlands juridische hoop.
De hegemonie van de Universiteit Leiden is kortom doorbroken. De hofleverancier van zowel kabinet Rutte-III als Rutte-II moet zelfs twee Nederlandse universiteiten voor zich dulden. Waar Tilburg University – als eerste Nederlandse universiteit op de lijst – zich positioneert op plek twintig, staat de Universiteit Maastricht op plaats 23, en is de Universiteit Leiden pas daarna terug te vinden op de ‘World University Rankings 2022 by subject: law‘. Op plek 27 welteverstaan; in 2019 en 2020 nog voldoende om als beste Nederlandse rechtenfaculteit te boek te staan.
Op de World University Ranking volgen, na de Leidse universiteit, de Universiteit van Amsterdam (plaats 38), de Universiteit Utrecht (plek 54), de Rijksuniversiteit Groningen (72), de Vrije Universiteit Amsterdam (91), de Erasmus Universiteit Rotterdam (101-125) en tot slot de Radboud Universiteit (176-200).
Angelsaksische dominantie
Voor de échte juridische topfaculteiten zullen toekomstige Nederlandse legal sterren echter naar het buitenland moeten uitwijken: Stanford heeft de beste rechtenfaculteit wereldwijd, gevolgd door Cambridge en New York University. Ook de rest van de beste 25 van de lijst zijn met name Angelsaksische universiteiten (VS, UK, Canada, Australië).
De uitzondering daarop is – naast Tilburg en Maastricht – de National University of Singapore (nummer 8), maar ook de Katholieke Universiteit Leuven. De laatstgenoemde Belgische universiteit weet een indrukwekkende tiende plek te bemachtigen. Voor uitmuntend universitair juridisch onderwijs hoeven studenten dus niet al te ver te globetrotten.