‘Wij stoppen met faillissementen…’ Lückers Bedrijfsadvocaten uit Heerlen windt er in een dinsdag geplaatst blogbericht geen doekjes om. Het kantoor zal uit principe niet meer optreden als curator, schrijft Charles Lückers, al 35 jaar advocaat en curator in zuidelijk Limburg. Dit vanwege op de loer liggende belangenconflicten. ‘Het is principieel onjuist en het remt je in zaken voor andere cliënten’.
Door Joris Rietbroek
Nee, een discussie binnen de advocatuur over zulke risico’s op belangenverstrengeling wil Lückers met deze stap niet op gang brengen. Dat was niet het doel van de beslissing. “Maar ik denk wel dat consumenten steeds kritischer en beter geïnformeerd zijn, wat advocaten zomaar kan dwingen om duidelijker keuzes te maken.”
Lückers liep al een jaar rond met het idee om te stoppen als curator. “Dan weer voor, dan weer tegen iemand optreden, het gaf me geen comfortabel gevoel,” zegt hij desgevraagd. De deze zomer bekendgemaakte scheiding tussen het Rotterdamse advocatenkantoor Ploum Lodder Princen en curator Jeroen Princen – dat vertrek is echter van de baan -, deed Lückers definitief de knoop doorhakken. ‘Soms is het nodig dat iemand het goede voorbeeld geeft voor iets wat je al langer dacht te moeten doen’, schrijft hij. Princen is curator in het omvangrijke faillissement van Imtech, wat met zoveel betrokken partijen de kans op belangenconflicten rond cliënten van het kantoor flink vergroot.
Ook Lückers vindt het curatorschap niet meer te verenigen met de belangen in andere zaken waarin hij als advocaat optreedt. ‘Waar ik anders in mijn praktijk juist tegenstander ben van belastingdienst en banken, moet ik als curator in een faillissement nu juist die belangen verdedigen’, schrijft de advocaat. ‘Eveneens ben je in het ene geval fel tegenstander van een andere curator en van de rechter-commissaris in faillissementen, terwijl je op de andere momenten juist aan diezelfde rechter-commissaris verantwoording moet afleggen en ermee moet samenwerken. Bovendien is het diezelfde afdeling van de rechtbank die jou tot curator benoemt en daarmee een flinke brok profijtelijke omzet bezorgt. Dan ga je daar op andere momenten mogelijk toch niet met de benodigde hardheid tegenin’.
Zodoende kiest het kantoor ervoor alleen nog voor ondernemers op te treden tegen banken, de Belastingdienst en andere partijen. De brief naar de rechtbank dat Lückers en zijn collega niet meer benoemd kunnen worden als curator, is inmiddels de deur uit. Wel handelen zij de lopende insolventiezaken, nog 26 stuks, netjes af. En over profijtelijke omzet gesproken, het vier advocaten tellende kantoor maakt zich door deze stap niet direct zorgen om de inkomsten. “Deze stap geeft ons weer ruimte om andere zaken te doen,” zegt Lückers. “Zo werken we de laatste tijd steeds meer voor startende tech en e-commerce georiënteerde bedrijven, wat weer nieuwe energie met zich meebrengt.”
Dat neemt niet weg dat Lückers met pijn in het hart afscheid neemt van het curatorschap. Hij zal het behandelen van faillissementen na al die jaren ontzettend zal missen. Want zoals hij schrijft: ‘Als curator val je vol in de diepte in een bedrijf en mag daar ook nog eens direct aan de knoppen zitten. Ik vind dat machtig interessant’.
Naschrift: kort na de totstandkoming van dit artikel werd bekend dat Jeroen Princen en zijn team toch bij Ploum Lodder Princen blijven.