De rechtbank in Assen heeft de vorige maand geschorste advocaat Hans Speijdel veroordeeld tot het betalen van ruim twee ton aan zijn broer Robert, tevens advocaat en kantoorgenoot. De broers hebben al jaren een verstoorde werkrelatie, zo meldt Tubantia.
De Enschedese advocaat Hans Speijdel werd 2 oktober nog voor onbepaalde tijd geschorst: hij kwam niet opdagen bij rechtszaken, was onbereikbaar en kwam afspraken niet na. Eerder werd hij daarvoor door de tuchtrechter op de vingers getikt, maar verbeteringen bleven uit. Nu heeft de rechtbank een loonvordering van zijn broer Robert toegewezen: Hans moet twee ton bruto achterstallig loon betalen.
Losse zakelijke verhouding
De broers c.q. kantoorgenoten verkeren al jaren in conflict. Naast de genoemde eis van Robert tot nabetaling van achterstallig loon, vorderde Hans de rechtbank in Assen tot ontbinding van het arbeidscontract. In deze zaak is nog geen vonnis gewezen, maar het verduidelijkt de organisatie van het kantoor Speijdel & Speijdel.
Onder die vlag vormde de broers jarenlang ‘het gezicht van de Twentse advocatuur’. Samen stonden ze cliënten bij in bekende strafzaken, bijvoorbeeld kroongetuige Peter la Serpe in de zaak rondom Holleeder. Robert was daarbij sinds 1989 in dienst bij Hans. Dat was tot 2015 ‘een vrij losse zakelijke verhouding’, aldus Tubantia. Robert ontvangt salaris, zonder dat er loonstroken aan te pas komen.
Geschillen over geld
Vanaf 2015 verandert dat en wordt de werkverhouding contractueel vastgelegd. Voor het eerst ontstaan dan geschillen over geld. Hans moet eerst 120 duizend euro aan nettoloon met terugwerkende kracht terugbetalen aan Robert, later nog eens een ton vanwege achterstallig loon en andere kosten – ditmaal over de periode 2015 tot 2019.
De broers komen op gespannen voet te staan. Eind 2019 meldt Robert zich ziek, hetgeen Hans ook heeft aangedragen in zijn tuchtzaken. Hij betaalt tot 2021 volledig loon uit aan zijn zieke broer, daarna slechts zeventig procent. Het UWV verplicht hem echter tot honderd procent doorbetalen omdat hij zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt als werkgever.
In 2022 wordt Robert weer arbeidsgeschikt verklaard. Volgens Tubantia constateert de rechtbank dat Hans ‘vanaf die tijd het maandelijkse loon niet meer heeft voldaan’. Dat moet hij nu kortom alsnog doen, inclusief een indexering over de jaren ervoor. Tot slot geeft de regiokrant aan dat niet bekend is wanneer uitspraak komt in de zaak rondom de ontbinding van het arbeidscontract.