Dinsdag 15 november heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel van de VVD om maximaal twee strafrechtadvocaten toe te laten bij gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) of Afdelingen Intensief Toezicht (AIT).
VVD-Kamerlid Ulysse Ellian diende de motie donderdag 10 november in tijdens een zogeheten tweeminutendebat over het gevangeniswezen en tbs. Daarin schreef oud-advocaat Ellian dat ‘een veelheid van advocaten’ gedetineerden bezoekt in zowel de EBI als ATI’s, waar ‘crimineel kopstuk Ridouan Taghi’ en ook ‘criminele kopstukken uit diverse criminele samenwerkingsverbanden zijn gedetineerd’. Hierdoor kunnen advocaten worden ingezet om boodschappen over te brengen tussen verschillende criminele partijen, wat Ellian met de motie wilde voorkomen.
Volgens plan heeft de Tweede Kamer gisteren over de motie gestemd, en deze aangenomen. Ook over andere moties die tijdens het tweeminutendebat zijn ingediend, is gestemd. Zo werd onder meer een motie aangenomen van D66’er Joost Sneller, die opriep tot het mogelijk maken van beeldbellen in zo veel mogelijk penitentiaire inrichtingen, en ging de Tweede Kamer ook akkoord met het voorstel van Ellian en Eerdmans (JA21) om slachtoffers en nabestaanden een zwaarwegende stem geven bij gratiebesluiten over levenslanggestraften.
‘Inhoudelijk slecht’
Minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind, ging vorige week niet mee in het voorstel voor maximaal twee advocaten in de EBI en ATI’s. In de motie werd erop gewezen dat dit maximum vastgelegd kan worden in de gedragsregels van de Nederlanse Orde van Advocaten en de huisregels van de penitentiaire inrichtingen, maar dat vond de minister ’te mager en te dun’ omdat deze regels niet bindend zijn. Hij zag meer in een wettelijke verankering van dit soort oplossingen.
Reacties
Ook huiscolumnist en advocaat in straf- en bestuurszaken, Jaap Baar, kon zich niet vinden in de inmiddels aangenomen motie. In een reactie liet hij weten het voorstel ‘inhoudelijk slecht’ te vinden, en volgens hem is de motie ‘naar het zich laat aanzien in strijd met allerlei mensenrechten’. ‘Naar aanleiding van één incident wil de VVD gelijk weer de wet veranderen,’ aldus de columnist.
Tot slot reageerde ook Juriaan de Vries, strafrechtadvocaat bij Ficq & Partners, vorige week op Twitter. Hij wond er geen doekjes om: ‘Nederland en de politiek alhier kunnen op hun kop gaan staan, maar aan de vrije advocatenkeuze ga je niet kunnen tornen. Ook niet als je van de VVD en Ellian of Yesilgöz heet. Is Europees rechtelijk bovendien onhoudbaar. Deal with it.’