De vorig jaar augustus failliet verklaarde notaris Greving uit Etten-Leur is door de Kamer van Toezicht in Den Bosch officieel uit zijn ambt gezet. Het besluit volgt op een reeks door het Bureau Financieel Toezicht (BFT) vastgestelde overtredingen die Greving had begaan. Ook een Amsterdamse notaris die geld uit zijn kantoor naar kledingwinkels sluisde, mag zijn werk niet langer doen.
Het BFT hield sinds begin 2013 verscherpt toezicht op notaris Greving, vanwege de ‘kwetsbare’ tot ‘zorgwekkende’ financiële situatie van zijn kantoor. In het eerste kwartaal van 2013 leed het kantoor een aanzienlijk verlies. Het BFT stuitte tijdens een onderzoek op een wirwar van vennootschappen, statutenwijzigingen, verdachte activa-passiva overdrachten en stortingen van de kwaliteitsrekening naar privérekeningen.
Ook was er sprake van gesjoemel met aandelen van een aan het kantoor geliëerde, Surinaamse stichting. Verder weigerde Greving gedetailleerder inzicht te geven in de financiële organisatie van zijn kantoor en ontliep hij zijn verplichting om financiële problemen bij het bureau te melden.
Akten gepasseerd voor schorsing
In de zomer vroegen drie kantoormedewerkers het faillissement aan, nadat zij sinds april geen salaris hadden ontvangen. De rechter verklaarde het kantoor in augustus failliet, waarna de Kamer van Toezicht Greving voor onbepaalde tijd schorste. In de dagen voordat zijn schorsing inging, passeerde Greving nog een tiental akten, inclusief een akte van proces-verbaal waarin hij zelf partij was.
Als waarnemer werd intussen notaris Van der Eijnden aangesteld. Die is heeft inmiddels, na een besluit van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in oktober, het protocol van Greving en diens notariële bescheiden toegewezen gekregen. Greving zelf kreeg bij Koninklijk Besluit ontslag uit zijn ambt per 1 oktober 2013. Dat weerhield de Kamer van Toezicht ‘s-Hertogenbosch vorige week niet van een officiële maatregel: “Gelet op de ernst en omvang van de hiervoor omschreven gedragingen is de kamer van oordeel dat de notaris het vertrouwen in het notariaat dermate ernstig heeft geschaad, dat de zwaarst mogelijke tuchtmaatregel van ontzetting uit het ambt passend en geboden is.”
Notaris heeft ook herenmodezaak
Dezelfde vlieger gaat op voor de gedragingen van een Amsterdamse oud-notaris, die half december vorig jaar uit het ambt werd gezet, zo blijkt uit een eind vorige week gepubliceerde uitspraak van de Kamer van Toezicht Amsterdam. De reden: de notaris onttrok gedurende enkele jaren in totaal bijna 300.000 euro aan zijn notariskantoor om deze bedragen vervolgens als lening te verstrekken aan zijn noodlijdende herenmodezaken, waar hij eveneens directeur van was.
Voor het ‘vermengen van geldstromen’ ontving de notaris in 2009 al een berisping, omdat hij hiermee een ‘onverantwoord groot financieel risico nam op het ontstaan van een bewaringstekort’, wat niet is toegestaan. Ondanks de berisping gingen de onttrekkingen aan het kantoor ten gunste van de kledingwinkels door. Eind 2012 bleken de financiële positie van zowel notariskantoor als kledingwinkels ‘zorgelijk.’
Niet helder van geest
Dit leidde nog dezelfde maand tot nieuwe onderzoeken en de ontdekking dat de notaris vele malen forse bedragen van de derdengeldrekening van zijn kantoor naar zijn privérekening had gestort. De notaris werd hierop half december 2012 geschorst Op 27 september 2013 bood de notaris zijn ontslag aan – in juni ook al eens, maar doen trok hij dit verzoek weer in –. Met ingang van 15 november 2013 is de oud-notaris gedefungeerd.
Voor de Kamer van Toezicht stond tevens ‘vast dat de oud-notaris heeft geprobeerd deze onttrekkingen te verhullen door ten onrechte de indruk te wekken dat geldbedragen ten bate van de betrokken dossiers werden overgeboekt, terwijl in feite het geld werd overgeboekt naar zijn privérekening.” De oud-notaris erkende voor de Kamer van Toezicht alle onttrekkingen. Hij noemt ze “een onvergeeflijke oplossing op een moment dat ik niet helder van geest was.”