Door de krappe arbeidsmarkt zijn millennials minder bang om ontslagen te worden, en daardoor eerder bereid een rechtszaak te beginnen bij misstanden als conflict over loon, vakantiegeld of uren. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door ARAG.
Bijna één op de vijf (19 procent) van de millennials – personen geborgen tussen 1981 en 1996 – zou overwegen een rechtszaak te beginnen bij conflict over vakantiedagen of verlofrecht. Bij grensoverschrijdend gedrag is dit zelfs 35 procent. Maar liefst veertig procent zou overwegen een rechtszaak te beginnen als het gaat om uitbetaling van loon, vakantiegeld of uren, aldus het onderzoek. Het onderzoek werd door ARAG onder 1036 werkende Nederlanders met een hypotheek, in de leeftijdscategorie 25 tot 45, uitgevoerd
“Het lijkt erop dat millennials steeds vaker op durven te treden bij een conflict op juridisch vlak”, aldus Hanneke Boesveld, gespecialiseerd in arbeidsrecht bij ARAG. “De krappe arbeidsmarkt maakt dat de machtspositie van de werkgever minder groot wordt en werknemers durven op te treden wanneer zij onrechtmatig worden behandeld. Het lijkt er dus op dat werknemers vanwege de krapte meer dan voorheen voor zichzelf durven opkomen. Dat is een positieve ontwikkeling.”
Vakantiedagen en verlof
Door de krappe arbeidsmarkt moeten, zo blijkt uit het onderzoek, werknemers regelmatig anders met hun vakantiedagen omgaan. Zo gaf één op de vijf werknemers aan dat ze door hun werkgever verplicht zijn om in een bepaalde periode met vakantie te gaan. Datzelfde percentage stelt dat werkgevers momenteel strenger zijn omtrent de vakantieplanningen.
Dit is vaak een gevolg van de krappe arbeidsmarkt en het hieruit volgende personeelstekort, aldus Boesveld. “Toch is dit alleen maar mogelijk als er afspraken gemaakt zijn in de arbeidsovereenkomst of CAO, anders kan dit op gespannen voet komen te staan met het uitgangspunt in de wet dat de vakantie wordt vastgesteld volgens de wensen van de werknemer.”
Ontslagregels
Ondanks dat millennials – indien nodig – hun weg naar de rechtszaal weten te vinden, weet een groot deel van hen niet precies wat hun rechten zijn. Veertig procent weet bijvoorbeeld niet goed hoe het zit met transitievergoedingen, en achttien procent kent de regels rondom ontslag niet goed. Millennials zijn hier vijf procent minder goed van op de hoogte dan de gemiddelde Nederlander; zo blijkt uit een onderzoek van ARAG een jaar geleden.
Door het personeelstekort zijn millennials wat dapperder op de werkvloer; ze zijn immers minder makkelijk te vervangen verwachten ze. Dertig procent denkt minder snel in de problemen te komen op het werk door dit gebrek aan nieuwe arbeidskrachten. Datzelfde percentage van de jongere werknemers denkt dat hun werkgever eerder zou instemmen met contractuele wijzigingen vanwege het personeelstekort.
“Wel raad ik aan om je altijd bewust te zijn van je wettelijke rechten en de afspraken in je contract en CAO, voordat je je uitspreekt tegen je werkgever”, aldus Boesveld. “Daarnaast blijft het conflict vermijden en samen in gesprek te gaan altijd het prettigste voor alle betrokken partijen.”