Rechters in Nederland behandelden vorig jaar bijna twee miljoen rechtszaken, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak. Dat aantal betekent een stijging van 76% ten opzichte van 1999.
Het aantal ingediende zaken groeide vorig jaar met 7 procent tot 1.963.000. De sterkste groei vond plaats in de jaren 2000 tot 2004 en ná 2007. De grootste toename is over de gehele periode te zien bij de sectoren kanton en civiel recht, en betreft zowel handels- als familiezaken. Het aantal hogerberoepszaken nam sinds 1999 flink toe, zowel bij de sector strafrecht als civiel recht. De categorieën strafzaken in eerste aanleg, vreemdelingenzaken en algemene bestuurszaken bleven stabiel.
De perioden van snelste groei van het aantal zaken vallen ruwweg samen met perioden van economische teruggang. Dit is geen toeval: economische ontwikkeling speelt een belangrijke rol bij het beroep op de rechter, aldus het jaarverslag. In tijden van recessie neemt het aantal zaken rond incasso, faillissement, arbeid en uitkeringen toe. Los daarvan is bij veel zaakstypen een stijgende trend waarneembaar.
Personeel
Het aantal medewerkers in de Rechtspraak steeg de afgelopen tien jaar minder snel dan het aantal zaken. Eind 1999 waren er ongeveer 1650 rechters. Tien jaar later zijn dat er ruim 2400. De Rechtspraak had vorig jaar in totaal bijna 10.000 mensen in dienst. De totale personeelsomvang (fte) is in de periode 1999-2009 met 46 procent gegroeid.
Kosten
In tien jaar tijd zijn de kosten voor Rechtspraak met 47 procent gestegen (na inflatiecorrectie). De Raad voor de rechtspraak had in 2009 een budget van € 926 miljoen. De Raad verdeelt dit geld over de rechtbanken, de gerechtshoven, de appelcolleges en ondersteunende diensten.