De voormalige advocaat van oud-No Surrender-voorman Klaas Otto, Jan-Piet van Rossum (73), is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel voor het beïnvloeden van getuigen en het bezit van amfetamine en een drugslaboratorium. Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.
Volgens Omroep Brabant was de advocaat op het moment van de uitspraak nog op vrije voeten, én aanwezig in de rechtbank in Breda. Nadat de rechter het vonnis had uitgesproken, werd hij meteen weer aangehouden; hij kon onder begeleiding van enkele politieagenten nog net hoger beroep instellen tegen de uitspraak. Zijn oud-cliënt Klaas Otto zelf, tot enkele jaren terug de voorman van motorclub No Surrender, is donderdag veroordeeld tot zes maanden cel, eveneens voor het beïnvloeden van getuigen.
Otto zat in 2016 in hechtenis op verdenking van afpersing en zware mishandeling. Hij gebruikte zijn advocaat in een poging om getuigen te beïnvloeden hun verklaringen aan te passen dan wel in te trekken, wat overigens niet is gelukt. Otto schreef hiervoor briefjes die Van Rossum vervolgens de gevangenis uit smokkelde en doorspeelde aan de vriendin van Otto.
Een belangrijke rol, zo stelt de rechtbank, juist omdat een advocaat bij een bezoek aan de penitentiaire inrichting niet streng wordt gecontroleerd. Dat Van Rossum zich hiervoor liet lenen, noemt de rechtbank ‘onbegrijpelijk, verbijsterend en ondermijnend’.
Drugsbezit
De advocaat is ook veroordeeld voor het bezit van amfetamine en drugslabmaterialen. Die vond de politie in 2017, tijdens een inval in zijn huis in Den Haag. Van Rossum ontkende ook tegenover de rechter nog dat de spullen niet van hem waren, maar hier hecht de rechtbank uiteindelijk geen geloof aan.
Bij de doorzoeking was een medewerker van de Orde van Advocaten aanwezig. Die noteerde destijds: ‘Ik heb in geen enkel dossier een opdrachtbevestiging gezien of een correspondentiedossier met daarin een verslag van wat er gebeurd is, wat de volgende stappen zijn, etc. […] Het kantoor is een grote ongeorganiseerde bende.’
De Raad van Discipline schrapte Van Rossum in november 2019 van het tableau vanwege zijn betrokkenheid bij meerdere strafrechtelijke onderzoeken – waaronder ook de zaak rond fraude bij Zorg Stichting Vivence –, zijn wijze van praktijkvoering en een uitgebreid tuchtrechtelijk verleden. Tegen dit besluit is hoger beroep aangetekend bij het Hof van Discipline.
Tegen Otto zelf staat vrijdag nog een rechterlijke uitspraak gepland, over zijn vermeende leidinggeven aan een criminele organisatie.