Het Openbaar Ministerie heeft eind vorige week twee jaar cel geëist tegen de (voormalig) notarissen Robert Buurke en Job Broos. Zij worden ieder verdacht van betrokkenheid bij faillissementsfraude met zogenoemde plof-BV’s en het witwassen van crimineel geld.
Tegen de hoofdverdachte in deze zaak, Louis Rijnberk, eiste de officier van justitie afgelopen donderdag 3,5 jaar cel en een boete van 20.000 euro. Hij zou als zogenoemde bedrijvendokter tientallen bijna failliete BV’s met schulden hebben opgekocht. De bedrijven werden vervolgens overgedragen aan katvangers – soms voor slechts een euro – die de BV’s op hun naam zetten.
De katvangers hoefden vervolgens enkel nog een formulier in te vullen voor de Kamer van Koophandel, waarin ze verklaarden dat de BV was opgeheven. ‘Dat is de zogenaamde “turboliquidatie”,’ aldus het OM. Meestal hadden de nieuwe eigenaren snel alles van waarde uit de boedel gehaald. ‘Feitelijk hebben we het dan over faillissementsfraude.’ Op deze manier zijn er volgens het OM ‘miljoenen euro’s over bankrekeningen gevloeid waarbij zowel de herkomst als de eindbestemming niet waren te achterhalen’. Dankzij deze praktijken zou alleen al de Belastingdienst 14 miljoen euro zijn misgelopen.
Voor de koopaktes wendde de bedrijvendokter zich tot de notarissen Broos (Anotaris in Bunnik) en Buurke (SBS Legal in Amstelveen). Beide notariskantoren gingen kort na de arrestatie van de notarissen in juni 2016 failliet. Volgens het OM hadden de notarissen de betreffende aktes nooit mogen passeren en hebben zij meermaals niet aan hun notariële plicht voldaan om onderzoek in te stellen bij dergelijke transacties. Ook hadden zij de verdachte, ongebruikelijke transacties niet gemeld bij de Financial Intelligence Unit, wat wel had gemoeten.
‘Als de notarissen hun werk naar behoren hadden gedaan, dan waren zij erachter gekomen dat de verkopers een feitelijk failliete BV aan het overdragen waren aan iemand, die enkel voor een paar honderd euro de BV op zijn naam zou zetten,’ stelt het OM. Tegen zowel Buurke als Broos eist het OM twee jaar gevangenisstraf. ‘Ze waren belangrijke schakels in het geheel. Hun bijdrage was cruciaal.’ Een derde betrokken notaris maakte volgens het OM geen deel uit van de criminele organisatie, maar hij was ook niet kritisch genoeg. Tegen hem is een half jaar cel geëist wegens het nalaten van verscherpt cliëntenonderzoek en het niet-melden van ongebruikelijke transacties.
Twee katvangers die veel BV’s op hun naam hadden gezet, hoorden ook twee jaar celstraf tegen zich eisten, plus boetes van 10.000 en 5.000 euro. Tegen een derde katvanger eist het OM een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.
De Rechtbank Amsterdam doet op 27 mei uitspraak.