De Zwolse advocaat Allert Jan ter Wee is vooralsnog als winnaar uit een jarenlange strijd met een plaatselijke ondernemer gekomen. De Raad van Discipline verklaarde een door ondernemer Jan Meurs ingediende klacht tegen de advocaat deze week ongegrond, meldt dagblad De Stentor. Eind vorig jaar liet het Openbaar Ministerie al weten een gerechtelijk vooronderzoek naar meineed door Ter Wee te staken.
De uitspraak van de tuchtrechter vindt zijn oorsprong in een al jaren durend zakelijk conflict tussen advocaat Ter Wee en de horecabroers Den Besten die hij vertegenwoordigt in civiele zaken, en ondernemer Jan Meurs, die al jaren met de broers in de clinch ligt. Meurs stelt een flinke som geld tegoed te hebben van de broers, tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt in verband met faillissementsfraude.
Meurs vertelde aan de lopende band slechte verhalen over de broers aan andere ondernemers in Zwolle en omgeving. Dit leidde zelfs tot een afzonderlijke rechtszaak waarin de rechter Meurs officieel de mond snoerde; hij mocht zich niet meer op negatieve wijze uitlaten over de broers, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per overtreding. Dat was voor Meurs reden om een trits aan procedures tegen de advocaat te beginnen.
In een van de zaken toverde de ondernemer een vertrouwelijke brief tevoorschijn, waarin stond dat Ter Wee twee dure auto’s van de broers Den Besten eiste als ‘zekerheidsstelling’. Ter Wee hield hierop vol dat een dergelijke afspraak uiteindelijk nooit was doorgegaan. Meurs geloofde dit niet en bleef erbij dat de advocaat de twee bolides had aangenomen als betaling.
Dat is een redenering waar de tuchtrechter zich niet in kon vinden: een betaling is volgens de raad ‘een ander rechtsfiguur’ dan een zekerheidsstelling. Zodoende heeft Ter Wee volgens de tuchtrechter niet gelogen in zijn verklaring dat een en ander anders was verlopen. Het OM trok een soortgelijke conclusie en staakte in december 2013 een strafrechtelijk vooronderzoek naar meineed. Meurs zegt het hier niet bij te laten zitten en zal in appel gaan bij het Hof van Discipline, stelt hij in de krant.
Een eerdere tuchtzaak tegen Ter Wee leidde in juni 2012 overigens wel tot een berisping door de Raad van Discipline. De advocaat zou drie getuigenverklaringen dermate hebben verdraaid dat ze belastend verklaarden in een vervolg op de eerder gewonnen smaadzaak – Meurs ging door met zijn uitlatingen -, waardoor Ter Wee 15.000 euro kon vorderen van de ondernemer. Het Hof van Discipline schrapte deze maatregel echter weer. “De advocaat mag in het algemeen afgaan op de juistheid van het feitenmateriaal dat zijn cliënt hem verschaft.”