De huurder van een horecapand wordt zeer zwaar mishandeld. De daders worden gepakt en veroordeeld, maar de vermeende opdrachtgever niet. Het slachtoffer verwijt een notaris dat deze de opdrachtgever helpt bij de veiling van zijn huis, maar kan de notaris dat wel weigeren?
De klager huurt een horecapand van een besloten vennootschap. Aan het hoofd van de bv staat een directeur/aandeelhouder met bijzondere antecedenten. Volgens de klager is het een crimineel die opdracht heeft gegeven om hem te laten mishandelen.
Dat wil echter niet zeggen dat de klager geen huur meer hoeft te betalen voor zijn horecapand. De kantonrechter veroordeelt hem tot het betalen van achterstallige huurpenningen. Ondanks dit vonnis, betaalt klager de huur niet. Hierop legt de bv executoriaal beslag op zijn woning. De beslaglegger geeft een notaris opdracht het pand te veilen.
Klager belt deze notaris en legt uit dat diens cliënt eerder opdracht heeft gegeven hem bijna dood te slaan. Hij vraagt de notaris daarom niet mee te werken aan de veiling van zijn huis. De notaris legt uit dat hij vanwege zijn ministerieplicht niet kan weigeren om de opdrachtgever bij te staan. Hij legt meermaals uit dat een executieprocedure de enige mogelijkheid is om de veiling te voorkomen. Klager volgt dit advies op. Hij bereikt overeenstemming over de afbetaling van de huurschuld en zijn woning wordt niet verkocht.
Klacht
Toch zit het hem niet lekker dat de notaris zijn woning is gaan veilen. Volgens hem werkt de notaris zo mee aan het financieren van een criminele organisatie. Hij dient daarom een klacht in tegen de notaris. Saillant detail: de opdrachtgever van de veiling zit ondertussen vast als verdachte in een moordonderzoek.
De beoordeling
Dat de klager slachtoffer is geworden van een gruwelijk misdrijf, ontkent niemand. Dit staat echter los van het feit dat hij in een civiele procedure is veroordeeld tot betaling van zijn huurachterstand. Dit vonnis gaf de verhuurder de mogelijkheid om over te gaan tot beslaglegging en executoriale verkoop van de woning. De notaris die dan de opdracht tot de executieveiling krijgt, is verplicht om mee te werken aan die veiling.
Ook een strafrechtelijke veroordeling van de opdrachtgever zou dit niet anders maken. Het strafrecht en het civiele recht zijn gescheiden gerechtelijke procedures. De notaris mag niet op de stoel van de rechter gaan zitten. En een civiele rechter mag niet op de stoel van de strafrechter gaan zitting, of andersom.
De notaris kon door de ministerieplicht niet weigeren om de executoriale verkoop voor te bereiden en uit te voeren. Bovendien heeft hij klager de juiste informatie verstrekt over het aanhangig maken van een executiegeschil, ter voorkoming van de executoriale verkoop.
De klacht is ongegrond.
De kamer voor het notariaat Arnhem-Leeuwarden, 26 juni 2024 | ECLI:NL:TNORARL:2024:23