De tuchtklachten van Stibbe tegen Pels Rijcken kunnen weer in behandeling worden genomen door een uitspraak van het Bossche gerechtshof. Volgens Stibbe heeft het OM jarenlang het verschoningsrecht van Stibbe-advocaten geschonden, en adviseerde Pels Rijcken hierover onjuist.
Pels Rijcken adviseert de Staat sinds 2016 in een strafzaak rondom vermogensbeheerder Box Consultants uit Waalre, dat al jaren verdacht wordt van fraude. Begin vorig jaar spande Stibbe een kort geding aan tegen de Staat vanwege ruim drieduizend schendingen van het verschoningsrecht door het OM en de FIOD. Bij een inval bij Box hadden zij twee miljoen e-mails verkregen, waaronder duizenden mails tussen Stibbe-advocaten en de vermogensbeheerder.
In maart 2022 stelde de voorzieningenrechter in Den Bosch Stibbe goeddeels in het gelijk: het verschoningsrecht van de advocaten was inderdaad meermaals was geschonden. De rechter oordeelde dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en e-mails tussen hen en (toekomstige) cliënten niet meer mag inzien.
Ingediende tuchtklachten
Stibbe diende ook tuchtklachten in tegen Pels Rijcken, landsadvocaat Reimer Veldhuis en een andere partner. Pels Rijcken zou ten onrechte hebben geadviseerd dat het OM het verschoningsrecht mocht schenden. Ook zouden de betrokken Pels Rijcken-advocaten hebben geadviseerd over het verhullen van deze schendingen bij de rechter.
Pels Rijcken noemde de tuchtrechtelijke verwijten destijds niet alleen feitelijk onjuist, maar ook ‘ongefundeerd en nodeloos schadelijk’. ‘Wij zullen ons met de kracht van argumenten en met gebruikmaking van correcte informatie tegen deze tuchtklacht verzetten en zien de afwikkeling met vertrouwen tegemoet,’ stelde het kantoor toentertijd.
Wel passief gebruiken
Eind 2022 heeft Pels Rijcken aan het Bossche gerechtshof toestemming gevraagd om geconfisqueerde correspondentie tussen Stibbe en Box alsnog te gebruiken bij het verweer tegen de tuchtklachten. Tegenover het Financieele Dagblad zei de landsadvocaat daarover dat Pels Rijcken zonder de mails wordt gedwongen zich te verdedigen met de ‘handen op de rug gebonden’.
In afwachting van de beschikking zette de Haagse deken de behandeling van de tuchtklachten vervolgens on hold. Uitsluitsel kwam vorige week donderdag. Uit de uitspraak van 19 januari blijkt dat het Bossche gerechtshof geen toestemming verleent. Het verbod op het gebruik van de betreffende processtukken blijft dus staan, maar Pels Rijcken mag deze stukken in de tuchtzaken wél ‘passief’ gebruiken.
‘Dat wil zeggen gebruik ter afwering van klachten of bespreking daarvan’, aldus het hof, dat daar ‘mits toegestaan door de betreffende tuchtrechtelijke autoriteit’ aan toevoegt. Door de uitspraak heeft de Haagse deken kortom duidelijkheid, en kunnen de tuchtprocedures tegen Pels Rijcken weer in behandeling worden genomen.