Internationale advocatenkantoren die zich op consultancy storten; het lijkt een trend die definitief doorzet. Zeker nu een van ’s werelds grootste kantoren, DLA Piper, vorige week in deze boot stapte. Nieuwe DLA-bedrijfstak Noble Street richt zich op de financiering van projecten in de entertainment-, media- en sportbranche. Onder meer Bird & Bird en Eversheds gingen DLA Piper voor met adviespraktijken.
Door Joris Rietbroek
Noble Street is de naam van een in Londen gestationeerde corporate financieringsafdeling die zich specifiek richt op entertainment, gaming, technologie en sport, voor DLA Piper goeddeels onontgonnen terreinen. De sectie wordt geacht meer kansen voor het kantoor en haar (investerende) cliënten te creëren binnen deze sectoren.
Vice-bestuursvoorzitter Nigel Knowles, hoofd Media and Entertainment Chris Hanson en een financier die tevens actief is als filmproducer, Anthony Mosawi, trekken het project. Laatstgenoemde is een voormalig advocaat en tot voor kort CEO van Mayhem Entertainment, dat sinds 2010 500 miljoen dollar ophaalde voor de productie van films. Eerder werkte hij bij de maatschappij die onder meer de Tomb Raider-films met Angelina Jolie produceerde.
Knowles omschrijft Noble Street als een bedrijf dat ‘specialistische kennis uit de media- en technologiesector bundelt’ op een manier die grote investeringsbanken tot nog toe hebben genegeerd en met een mondiale reikwijdte waarover gespecialiseerde advieskantoren op het gebied van media en sport niet beschikken.
Consultancy voor ICT-projecten en verzekeringen
DLA Piper is niet het eerste internationale kantoor dat een aan consultancy grenzende afdeling opstart. In februari dit jaar kwam Bird & Bird naar buiten met Baseline, een zijtak opgezet door een groep partners in samenwerking met het Britse, in ICT gespecialiseerde ASE Consulting. Baseline gericht op de begeleiding van grootschalige, complexe ICT- en veranderingsoperaties. Naast advisering op dit vlak kan Baseline desgewenst ook zaken als planning, ontwerp en de aanbesteding van projecten op zich nemen, iets dat volgens CEO David Kerr past binnen de toenemende vraag van cliënten om toegevoegde waarde.
Eversheds maakte rond dezelfde tijd de komst van zes compliance consultants bekend – inclusief mensen afkomstig van EY en KPMG – met de bedoeling om het financial services-team meer bevoegdheden te geven. Eversheds Financial Services Regulatory Consulting maakt sindsdien deel uit van een globale, multidisciplinaire sectie waarin advocaten, consultants en compliance officers samenwerken.
Het Londense Reynolds Porter Chamberlain verrijkt vooralsnog enkel zijn verzekeringspraktijk met de oprichting van RPC Consulting, dat adviseert op managementniveau. Dit team adviseert onder meer over op het gebied van strategie, kapitaalmanagement, regelgeving, outsourcing en M&A.
The American Lawyer signaleert eveneens hoe enkele Amerikaanse kantoren dergelijke adviesafdelingen hebben opgericht. Een expert die in het magazine aan het woord komt, verwacht dat deze ontwikkeling door zal zetten, volgens de trend dat advocatenkantoren steeds meer inzetten op de verbreding van hun dienstverlening.