Net zoals voorgaande jaren blijft het aantal advocaten bij de vijftig grootste kantoren van Nederland groeien. Ook dit jaar zijn vooral middelgrote firms daaraan debet. Bij een aantal van de tien allergrootste is juist een krimp waarneembaar.
Het totaal aantal advocaten bij de top 50-kantoren is afgelopen jaar gestegen van 4.911 naar 5.156: een stijging van zo’n vijf procent. Ook het aandeel van de top 50-advocaten op de totale advocatuur is toegenomen: van praktisch 27 procent op 1 januari 2023 naar bijna 28 procent van alle 18.513 advocaten die per 1 januari dit jaar stonden ingeschreven.
Net zoals voor de top 50 van 2023 geldt ook deze ronde dat de toename is toe te schrijven aan de groei van met name middelgrote kantoren, meestal met minder dan honderd advocaten. Negen kantoren van deze groep groeiden in 2023 met meer dan tien procent.
Middensegment groeit
Waar begin vorig jaar Osborne Clarke Amsterdam als koploper (thans met 11,8 procent gegroeid) uit de verf kwam, is ditmaal Norton Rose Fulbright lijstaanvoerder. Bij de vorige top 50 werd nog een daling genoteerd van 2,2 procent, maar nu is het aantal advocaten daar gegroeid met maar liefst 36,4 procent. Het aantal advocaten ging van 44 naar 60.
Na Norton Rose Fulbright is bij Taylor Wessing sprake van een ferme procentuele stijging van meer dan twintig procent. Gedurende 2023 steeg het aantal advocaten van 59 naar 72. Saillant detail: ook dit kantoor noteerde bij de top 50 van vorig jaar juist een daling van 3,3 procent.
Qua procentuele groei staat op nummer drie Boels Zanders terug. Dit middelgrote kantoor is gegroeid met 17,1 procent van 70 naar 82 advocaten en was bij ‘de top’ van 2023 ook goed voor een groei van 2,9 procent.
Andere kantoren die op boven de tien procent groei uitkomen, zijn De Roos, Freshfields Bruckhaus Deringer, Simmons & Simmons, Ploum, Osborne Clarke, Trip, DAS Rechtsbijstand en Houthoff.
’s Lands grootste
Enkel de laatste twee, DAS (bij de vorige top nog de op een na snelste groeier) en Houthoff , tellen meer dan honderd advocaten: respectievelijk 122 en 270. Houthoff is van de vijf grootste kantoren (nummer drie met 270 advocaten, voorheen plek vier) overigens de enige firm die qua groei in de top tien is beland.
Een ander kantoor uit deze top vijf is De Brauw Blackstone Westbroek. Hoewel begin 2023 werd geconcludeerd dat De Brauw krimp ondervond, is deze koers niet voortgezet. In de top 50 2023 telde het kantoor nog 316 advocaten, momenteel 317. Een kleine groei van 0,3 procent, waardoor het kantoor met afstand ’s Lands grootste blijft.
Loyens & Loeff, met 273 advocaten de nummer twee wat betreft grootte, kende – gelijk de top 50 vorig jaar – eveneens een stijging van advocaten van 4,6 procent. De overige twee van de vijf grootste kantoren kenden juist een procentuele daling.
Overall toename
Dit betreft Stibbe en NautaDutilh. Het laatstgenoemde kantoor is met 254 advocaten terug te vinden op plek vier (vorig jaar nog de tweede plek) en kromp met 3,8 procent het sterkst van de vijf grootste. Stibbe, nummer vijf (219 advocaten), maakte een daling door van 1,4 procent.
Naast de wisselingen van de wacht in de top vijf, zijn er bij de tien grootste kantoren nagenoeg geen veranderingen ten opzichte van 2023. Daarnaast is overall – ondanks wat dalers in de top 10 – het aantal advocaten bij de tien grootste kantoren toegenomen: van 2.127 naar 2.227.
Toch is het aandeel van advocaten van top 10-kantoren naar grootte, ietwat afgenomen op het totaal van de top 50: van 43,3 naar 43,2 procent. Desalniettemin is over 2023 bij klein(ere) kantoren tevens stevige krimp merkbaar geweest.
Kleine krimpers
Zo zijn LXA Advocaten (38 advocaten), KienhuisHoving (38 advocaten) en Damsté (53 advocaten) de drie advocatenkantoren die het meest zijn gekrompen. Achtereenvolgens met 13,6, 7,3 en 7 procent. Van deze kantoren zet enkel KienhuisHoving hiermee een krimp voort die begin 2023 ook al werd vastgesteld.
Voor dit kantoor betekent de verdere daling overigens geen verschuiving binnen de top 50; net zoals begin 2023 staat het kantoor op een gedeelde plek 49. Bij LXA en Damsté is eveneens geen sprake van een wereldschokkende verandering wat betreft positie: achtereenvolgens van plaats 44 naar 49, en van positie 32 naar 38.
HVG Law (105 advocaten) en Dirkzwager (113 advocaten) zijn kantoren met meer dan honderd advocaten die deel uitmaken van de top 5 van sterkste krimpers. Eerstgenoemde kantoor was in de top 50 2023 nog gegroeid met 4,7 procent naar 112 advocaten, maar noteert nu een daling van 6,3 procent.
HVG Law is hierdoor de vijftiende plek verloren op de ranking naar grootte, en staat nu op plaats zestien. Dirkzwager is twee posities gekelderd (van 13 naar 15) door een krimp van vijf procent. In de ranking van vorig jaar was het aantal advocaten bij het kantoor nog met 2,6 procent toegenomen naar 119.
Over meerdere jaren
Ook dit jaar is de groei over meerdere jaren gemeten: van 2020 tot nu. HVG Law staat in deze lijst stijf onderaan met een daling van 15,3 procent (van 124 naar 105 advocaten). Het is daarmee het enige kantoor dat in deze periode een afname kende van meer dan tien procent.
De firms die het hardst groeiden in deze periode zijn vooral Angelsaksisch. Zo breidde Taylor Wessing uit met 44 procent naar 72 advocaten, Norton Rose Fulbright met 46,3 procent naar 60, Freshfields met 47,5 naar 90 en Osborne Clarke met 62,9 naar 57. Uitzondering is DAS, dat met 149 procent ging van 49 naar 122 pleiters.
In de top 50 2024 zijn er tot slot drie nieuwkomers: Bureau Brandeis (positie 47), De Roos (44) en – terug van weggeweest – TeekensKarstens (gedeelde 49ste plek). Vorig jaar was alleen Florent nieuw (nu ook op 49). Omdat er in de ranglijst dit jaar veel gedeelde posities zijn, is – ondanks de nieuwe drie – slechts een kantoor verdwenen: Eversheds Sutherland.
Grootte geen graadmeter
Advocatie vroeg Jaap Bosman van TGO Consulting – een internationaal strategieconsultant in de juridische sector – om duiding van de cijfers. Voor hem is de grootte van een kantoor en het aantal advocaten niet een graadmeter voor succes.
“Daarvoor hoef je eigenlijk alleen maar naar de nummers vijf tot en met tien van de top 50 van dit jaar te kijken,” laat hij weten. “Op vijf staat Stibbe, op zes Allen & Overy en op tien Clifford Chance. Alle drie deze kantoren bevinden zich in de top van de markt en zijn zeer winstgevend.”
Hij vervolgt: “Daartussen staan AKD, Van Doorne en Pels Rijcken, die met de eerdergenoemde kantoren niet veel gemeen hebben, maar wel met elkaar. Op 29 vinden we Linklaters, ingeklemd tussen Taylor Wessing op 28 en Van Diepen van der Kroef op plaats 30, terwijl Linklaters qua winstgevendheid en reputatie thuishoort in de top.”
Artificial intelligence
Bosman hecht kortom niet te veel waarde aan deze cijfers. Verder blikt de consultant in zijn reactie vooruit, wat betreft de hoeveelheid top 50-advocaten. Hij verwacht dat topkantoren gaan profiteren van hun investeringen in artificial intelligence.
“Advocaten krijgen dan een soort virtuele assistent die hen in staat stelt veel efficiënter te werken. Hierdoor kan het aantal werkzame advocaten bij de topkantoren licht afnemen, terwijl de winstgevendheid groeit.” Voor de middenmoot en de kleinere kantoren zal het voorlopig veel moeilijker zijn om de vruchten te plukken van AI, volgens Bosman.
“Dat zou ertoe kunnen leiden dat de marges onder druk komen aangezien mensen duurder zijn dan machines,” stelt hij. “Ik verwacht niet dat we dit meteen volgend jaar al in de top 50 kunnen terugzien, maar de komende jaren waarschijnlijk wel.”
De top 50 van de Nederlandse advocatuur is hier te bekijken (of in het menu te vinden onder de tab ‘De Stand). De Stand van de Advocatuur en het Notariaat 2024 bevat meer statistieken en achtergronden, en verschijnt in april in Advocatie Magazine.