Verdachten die van het Openbaar Ministerie een strafbeschikking op hun bord krijgen, mogen toch gratis met een advocaat praten. Een advocaat krijgt voor zo’n consult één toevoegingspunt, heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming donderdag gemeld aan de Tweede Kamer, na overleg met de NOvA.
Het gaat slechts om een consult, benadrukt de Orde van Advocaten op Twitter tegenover enkele kritische advocaten, in een stadium dat dossierkennis (nog) niet noodzakelijk is. De forfaitaire vergoeding voor zo’n gesprek bedraagt één punt. “[Het gaat niet om] afdoeningsbijstand. Voor de verdere bijstand tijdens de hoorzitting of de behandeling van een verzet kan een reguliere toevoeging worden aangevraagd (mits de betrokkene daarvoor in aanmerking komt),” aldus de NOvA.
De advocatenorde had eerder bezwaar gemaakt tegen het plan om meer strafzaken buitengerechtelijk af te doen met behulp van een strafrechtbeschikking, in een poging de gedurende de coronacrisis ontstane achterstanden weg te werken. Volgens de strafrechtadvocatuur dreigden verdachten onvoldoende te worden geïnformeerd over hun situatie en over mogelijke afdoeningsbijstand.
De minister is het uiteindelijk eens met dit bezwaar, blijkt uit aan brief aan de Tweede Kamer van donderdag. “In overleg met de NOvA en de ketenpartners heb ik besloten om aan al deze verdachten een kosteloos gesprek met een advocaat aan te bieden. De advocaat zal de verdachte in dit gesprek informeren over de OM-strafbeschikking en de gevolgen daarvan. Ook krijgt de verdachte van de advocaat informatie over de mogelijkheden van gesubsidieerde rechtsbijstand bij de OM-strafbeschikking. Dit gesprek met de advocaat is voor alle verdachten in coronazaken kosteloos. Hiervoor gelden geen inkomenseis en eigen bijdrage.”
Het recht op een gratis eerste gesprek met een advocaat geldt ook in kleine zaken, bijvoorbeeld in het geval van geldboetes tot maximaal 2.000 euro. In zulke gevallen worden verdachten gewezen op een speciaal telefoonnummer van de Raad voor Rechtsbijstand. Het is dan aan de raad om een verdachte te koppelen aan een piketadvocaat.
“Het voordeel hiervan is dat gekwalificeerde advocaten kunnen worden ingezet, terwijl er ook recht wordt gedaan aan het principe van evenredige verdeling van opdrachten onder de piketadvocaten,” schrijft Dekker. “Dit laatste was voor de NOVA een belangrijke randvoorwaarde voor deze vorm van rechtsbijstand. Op deze wijze wordt er in de coronazaken gezorgd voor adequate laagdrempelige rechtsbijstand.”
Klik hier om de Kamerbrief te lezen