De curatoren van het gefailleerde Imtech hebben alsnog hun zin gekregen: er nemen toch geen advocaten zitting in de voorlopige commissie van schuldeisers die een directe vordering hebben op Imtech, zo blijkt uit een nieuwe beschikking van de Rotterdamse rechtbank van donderdag 17 maart.
De rechtbank in Rotterdam wees eind vorig jaar de oprichting van een crediteurencommissie toe en liet hierbij tevens doorschemeren geen bezwaren te zien tegen de benoeming van advocaat-leden. Curatoren Jeroen Princen (Ploum Lodder Princen) en Paul Peters (AKD) hadden hier wel problemen mee: een lidmaatschap van de advocaten van Rabobank, de schuldeiser die om een crediteurencommissie had verzocht, zou belangenverstrengeling tot gevolg kunnen hebben, bijvoorbeeld als zij in het kader van het rechtmatigheidsonderzoek plots tegenover de curatoren komen te staan.
Nu de drie leden van de crediteurencommissie zijn benieuwd, is duidelijk dat er toch geen advocaten zijn benoemd. Een van de leden is The Prudential Insurance Company of America (PICA), dat een vordering van 380 miljoen euro heeft Imtech. De Rechtbank Rotterdam onderstreept dat een afgevaardigde van PICA zelf zitting moet nemen in de commissie, en niet haar Nederlandse advocaten, omdat zij sinds 2013 voor financiers van Imtech hebben opgetreden. Verder nemen VolkerWessels (vertegenwoordiger van de handelscrediteuren) en de Fiscus zitting in de crediteurencommissie.
De curatoren hadden overigens voorgesteld om aan de Engelse advocaten van PICA te vragen om een ander, niet reeds bij de zaak betrokken Nederlands advocatenkantoor aan te stellen om PICA bij te staan bij ontwikkelingen in de voorlopige commissie van schuldeisers. Rabobank had aangevoerd dat de advocaten van de financiers in de voorlopige commissie van schuldeisers geen partij zijn en dat de curatoren buiten de (vrije) advocatenkeuze van partijen staan. ‘Het conceptprotocol voorziet er juist in om de zorgen van de curatoren op het gebied van een mogelijk belangenconflict weg te nemen’.