Rechtenstudenten van Tilburg University gaan onder begeleiding van hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen en onderzoeksassistent Janneke Jassen onderzoeken wat werknemers en werkgevers belangrijk vinden als het gaat om regels voor de arbeidsmarkt, en hoe deze zouden kunnen veranderen.
In diverse interviews zullen de betrokken studenten vragen stellen over hoe Nederlanders hun arbeidscontracten, ontslag, ziekte, verlof en vakantie, scholing en pensioen geregeld willen hebben. Ook is er ruimte voor extremere vragen als uitgangspunt: ‘Wat zou er gebeuren als we het arbeidsrecht helemaal zouden wegdenken en opnieuw inrichten?’
De studenten van Tilburg Law School zullen zowel mensen in verschillende werksituaties interviewen als mensen die nog niet of niet meer werken. Eén van de uitgangspunten is dat de arbeidsmarkt vooral last heeft van de vorig jaar ingestelde nieuwe wetgeving en dat werkgevers juist niet snel mensen aannemen of alleen maar tijdelijk. Daar zouden vooral 50-plussers, jongeren en mensen met een beperking de dupe van zijn. Een andere invalshoek is dat deze regels voor werknemers juist heel belangrijk zijn, omdat ze zekerheid en bescherming bieden.
Om uit te zoeken wat werknemers en werkgevers zelf belangrijk vinden zoeken de studenten alle mogelijke deelnemers aan de arbeidsmarkt op: scholieren, studenten, werkzoekenden, zzp’ers, werkgevers, jonge werknemers, ervaren werknemers, werkende ouders, mensen die ontslagen zijn, mensen in de ziektewet, mensen met een uitkering en mensen met pensioen. In totaal hopen ze zeventig mensen uitgebreid te spreken over arbeidscontracten, ontslag, ziekte, verlof en vakantie, scholing en pensioen.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat de Nederlandse arbeidsmarkt op deze manier opnieuw wordt onderzocht en doordacht. De resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.