Wie dagelijks met het erfrecht bezig is, kan zijn hart ophalen aan mooie jurisprudentie. Daarom hebben we tien spraakmakende erfrechtzaken gebundeld in een whitepaper, uitgediept en voorzien van commentaar door hoogleraar privaatrecht Freek Schols.
Het kan erfrechtelijk niet op in Nederland. Ook in 2019 was dat al het geval. Eigenlijk is het onmogelijk om te kiezen uit de mooie lijst notamails die de praktijk van alledag richting geven. Toch deed hoogleraar prof. mr. Freek Schols van de Radboud Universiteit Nijmegen het voor Sdu.
Testamenten
Hij richt zich in het whitepaper ‘Erfrecht voor het notariaat’ met name op het thema ‘testeren’. Hij gaat over ongestoord voortleven, contractueel erfrecht, belemmeringen en de erfrechtelijke aanwezigheid van de redelijkheid en billijkheid.
Goed leesbaar
De whitepaper is bij uitstek geschikt voor notarissen die in de dagelijkse praktijk bezig zijn met Erfrecht. Maar zeker ook inzetbaar in het juridische onderwijs aan universiteiten, hbo- en andere praktijkopleidingen. Het geeft een goed leesbaar en gemakkelijk hanteerbaar overzicht van alle spraakmakende zaken uit 2019.
Jurisprudentie
U leest achtereenvolgens over de volgende notamails.
- 290 – Bij (quasi) wettelijke verdeling heeft de langstlevende in beginsel beschikkingsvrijheid.
- 196 – Notaris had onvoldoende gewezen op nadeel van schrappen verblijvensbeding
- 95 – Volgens Hof werden erfrechtelijke vrijheden niet belemmerd door cautio Socini
- 244 – Volgens rechtbank was cautio Socini niet in werking getreden
- 147 – Hof vindt testament inzake benoeming van een deskundige door kantonrechter nietig
- 246 – Beoogde erfgenaam kon geen rechten ontlenen aan concept van testament
- 17 – toepassing van commoriëntenregeling op grond van redelijkheid en billijkheid