In het hoger beroep in de tuchtzaak tegen advocaat Ron van Asperen van het Groningse Tiebout Advocaten heeft het Hof van Discipline de beslissing van de raad bevestigd om hem van het tableau te schrappen. Fraude met aanvragen voor gefinancierde rechtshulp heeft hem nu definitief de das omgedaan.
Van Asperen had gehoopt met zijn verweer vooral te bereiken dat de omstandigheden genuanceerder beoordeeld werden; de feiten ontkent hij immers niet. Het hof wil er echter niet aan. Na eerdere tuchtrechtelijke maatregelen in 2009 en 2010 heeft de advocaat geen bereidheid getoond zijn handelswijze aan te passen.
Het hof: “Met betrekking tot de op te leggen maatregel overweegt het hof dat verweerder gedurende vele jaren stelselmatig de regels met betrekking tot de gefinancierde rechtshulp op grote schaal heeft overtreden en dat hij op verschillende manieren gepoogd heeft die regels te omzeilen, daarin ook zijn kantoorgenoten – al dan niet op de hoogte daarvan – betrekkend. Het hof houdt rekening met het feit dat verweerder bij beslissingen van de raad in 2009 en 2010 tuchtrechtelijke maatregelen zijn opgelegd wegens soortgelijke feiten. Anders dan verweerder heeft doen betogen is dit echter geen aanleiding de onderhavige zaak milder te beoordelen, integendeel. Verweerder heeft uit die zaken kennelijk geen lering getrokken, nu immers niet gebleken is dat hij zich nadien aan de regels met betrekking tot de gefinancierde rechtshulp is gaan houden of een poging daartoe heeft ondernomen.”
In 2009 zijn door Van Asperen 463 en in 2010 485 toevoegingen aangevraagd. 44 respectievelijk 48 procent daarvan werd afgewezen. Het kantoor schroomde niet daartegen bezwaar en beroep in te stellen. Van de 174 beroepen in 2010 bij de Raad voor Rechtsbijstand Leeuwarden waren 144 (83%) afkomstig van Tiebout Advocaten. In 2011 was dit 75%.
Dat de cliënten van Van Asperen geen (financieel) nadeel hebben ondervonden van zijn handelen doet niet af aan de mate van verwijtbaarheid, oordeelt het hof. “Verweerder heeft als advocaat gedurende vele jaren op grote schaal blijk gegeven zich niet te willen houden aan het wettelijk systeem van gefinancierde rechtshulp, hetgeen juist een advocaat niet past.” […] “Dat verweerder, gezien zijn specialisatie, in staat is meer zaken dan 250 zaken per jaar te behandelen doet aan de beoordeling niet af.”
Het hof moet dan ook concluderen dat de raad terecht heeft overwogen “dat verweerder op grond van het voorgaande niet in de advocatuur thuishoort, zodat hem de maatregel van schrapping moet worden opgelegd.”
Nadat Van Asperen begin 2011 de maatschap werd opgezegd tegen 1 juli 2011 heeft hij zich per 1 januari 2012 laten schrappen als advocaat.
Mogelijk hangt de advocaat ook nog een strafrechtelijke veroordeling boven het hoofd. De Raad voor Rechtsbijstand heeft aangifte gedaan tegen Van Asperen. Er is echter nog geen duidelijkheid over de vervolgingsbeslissing van het Openbaar Ministerie. Die volgt zeer binnenkort. Het OM was echter vandaag niet bereikbaar voor commentaar.