AI. Fake news. Slimme auto’s. Regulering. De macht van platforms. Identiteit na Facebook. The future is legal: hét congres over de toekomst van technologie en recht. Georganiseerd door adviesbureau ICTRecht dat hiermee haar 15-jarig bestaan viert.
Technologie en recht beïnvloeden elkaar continu. Niet alleen stelt innovatie de wet voor steeds nieuwe uitdagingen, ook nieuwe regels geven nieuwe kansen en nieuwe problemen. Op 15 november geven 15 unieke sprekers hun visie op dit onderwerp. Onder meer met Michel van Eeten (Delft), Gerrit-Jan Zwenne (Leiden), Natali Helberger (UvA), Michiel Steltman (DINL) en Ronald van den Hoff (Society3.0).
Internetrecht of ICT-recht laat zich lastig duiden. Vaak lijkt het neer te komen op het feit dat het zwaartepunt van de rechtsvraag zich bevindt in een internet- of ict-aspect van de zaak. Inbreken in iemands computer – computervredebreuk – is dus internetrecht, omdat de kwalificatie van dit feit ict-specifieke aspecten kent die doorslaggevend zijn voor de zaak. Een ietwat bevreemdend gevolg van deze analyse is dat wanneer de technologie genoeg is ingeburgerd, de kwestie geen internetrecht meer is maar ‘gewoon’ recht.
ICT-recht is dus continu in beweging. Was twintig jaar geleden online auteursrecht nog het hete hangijzer, vandaag gaat het over aansprakelijkheid van robots, digitale gezondheidszorg en de eigendom van data. En morgen staan wellicht begrippen als identiteit ter discussie. Technologie verandert de maatschappij in al haar facetten. Vandaar dit unieke congres, dat sprekers uit recht én technologie bij elkaar brengt. Bent u er ook bij?
ICTRecht
Het congres wordt georganiseerd door adviesbureau ICTRecht dat hiermee haar 15-jarig bestaan viert. Het kantoor, met partners Steven Ras en Arnoud Engelfriet, groeide in 15 jaar uit tot toonaangevend juridisch adviesbureau op het gebied van ICT, privacy en recht. Met een team van inmiddels bijna 70 specialisten voorzien zij bedrijven en organisaties van praktisch advies.