De tik op de vingers van minister Bussemaker over de verboden ‘tentamenboetes’, heeft schijnbaar weinig effect gehad. De Leidse rechtenfaculteit laat rechtenstudenten die zich te laat inschrijven voor een tentamen binnenkort 25 euro inschrijf- cq. administratiekosten betalen. Volgens universiteitskrant Mare gaat deze maatregel op 1 november in; het ministerie van Onderwijs onderneemt vooralsnog geen actie.
Het faculteitsbestuur stelt dat de ‘inschrijfgelden’ bedoeld om extra kosten te dekken, op het moment dat meer studenten dan vooraf verwacht zich alsnog last minute melden voor een tentamen. In dat geval moeten er bijvoorbeeld extra tafeltjes en tentamenexemplaren geregeld worden in een overboekte ruimte, wat de faculteit extra geld kost. “Als er ineens vijftig tafeltjes bij moeten komen dan heb je een acuut probleem. Dat willen we voor zijn,” zegt Pauline Schuyt van het rechtenbestuur tegen Mare.
Het vaste bedrag van 25 euro is wel lager dan de oorspronkelijke tentamenboete van 30 euro, die betaald moest worden als de student zich binnen tien dagen tot het tentamen inschreef. Dit bedrag kon oplopen tot 75 euro tot drie dagen voor het tentamen. Toen Leidse studenten zich hierover beklaagden in de media, liet minister Bussemaker van Onderwijs duidelijk weten dat universiteiten geen extra kosten mogen verbinden aan tentameninschrijvingen. Dit moet inbegrepen zijn in het collegegeld.
‘Geen fraai uithangbord’
Hoewel deze nieuwe inschrijfkosten dus ook niet zijn toegestaan, onderneemt het Ministerie van Onderwijs vooralsnog geen actie tegen de Universiteit Leiden. Een voorlichter zegt: “Het staat in de Wet op het hoger onderwijs dat er geen extra kosten mogen worden opgelegd voor het volgen van een tentamen. We gedogen deze regeling dan ook niet, maar dat betekent niet dat we de faculteit gaan tegenhouden. De student kan wel tegen de kosten in beroep gaan.”
Studentenvakbond LSVb vreest intussen dat een dergelijke tentamenboete in vermomming de deur zal openen voor andere extra kosten voor studenten. De vakbond zegt het daarnaast ‘geen fraai uithangbord’ te vinden dat de Leidse rechtenfaculteit zich klaarblijkelijk niet aan de wet houdt.