Ondanks hevige protesten van de sociale advocatuur, de Nederlandse Orde van Advocaten en de oppositiepartijen in de Tweede Kamer, houdt staatssecretaris Teeven vast aan zijn bezuinigingsplannen voor de gefinancierde rechtsbijstand ter waarde van 85 miljoen euro. Zoveel werd woensdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Om zijn plannen ook door de Eerste Kamer te krijgen, zal Teeven echter in onderhandeling moeten gaan met de oppositie over de exacte invulling ervan. Voor het huidige voorstel is in de senaat geen meerderheid; in de Tweede Kamer steunt enkel de krappe meerderheid van VVD en PvdA de plannen, waarbij laatstgenoemde partij de voorstellen ‘aanvaardbaar’ noemt. Vanaf 2018 moet de besparing van 85 miljoen euro per jaar een feit zijn.
Volgens het ANP vindt Teeven dat zijn pakket maatregelen de ‘juiste balans’ biedt tussen toegankelijkheid van het recht en de betaalbaarheid van de rechtsbijstand. Volgens de staatssecretaris moet een gang naar de rechter niet automatisch de oplossing zijn voor een geschil, zeker niet als die wordt bekostigd door belastinggeld.
Met name oppositiepartijen SP, ChristenUnie, CDA en D66 maken zich zorgen over de toegang tot rechtshulp voor de armsten. Zo is er onbegrip over het plan om eerstelijns rechtsbijstand te verlenen via het Juridisch Loket, terwijl er tegelijkertijd op deze instantie wordt bezuinigd. Daarnaast zijn zij erop tegen dat rechtzoekenden met een middeninkomen niet bij het Juridisch Loket terecht kunnen.
De Orde van Advocaten pleitte eerder voor alternatieve invullingen van de bezuinigingen, al ziet zij het liefst dat de hele operatie van tafel gaat. Teeven heeft gezegd in gesprek te willen blijven met de Orde over de plannen. De Orde is inmiddels een online petitie tegen de bezuinigingsplannen gestart – Red de Rechtsbijstand! -, die al ruim 2000 keer is ondertekend.