Voormalig staatssecretaris Fred Teeven vermoedt dat iemand uit de sociale advocatuur de informatie over de Teevendeal in 2015 openbaarde. Dit omwille van bezuinigingen die hij destijds doorvoerde, zo stelt hij in zijn autobiografische boek en in de talkshow Op1.
Afgelopen vrijdag was voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven te gast bij de talkshow Op1 om te praten over zijn biografie ‘Meer dan boeven vangen‘. In dit boek stelt hij dat waarschijnlijk iemand uit de sociale advocatuur informatie over de ‘Teevendeal‘ naar buiten heeft gebracht. Dit vanwege van wrok over bezuinigingen die hij toentertijd heeft doorgevoerd.
‘Verdere verstrenging van het strafrecht zat er […] niet meer in’, zei Teeven destijds daarover. ‘Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging.’
Bij Op1
In de talkshow lichtte hij het een en ander verder toe rondom deze aannames. Zo liep volgens de oud-politicus iemand rond met informatie over de deal met drugsdealer Cees H., en had deze persoon er baat bij om dit openbaar te maken. De gewezen staatssecretaris vermoedt dat dit een advocaat is, maar heeft daar geen bewijs voor. “Ik weet het niet,” stelt Teeven in Op1. “Ik heb het gehoord, maar daar kan je niks mee zoals je weet. Daar moet je altijd heel voorzichtig mee zijn.”
Ook presentator Hugo Logtenberg vindt “het nogal wat”, de link die Teeven in zijn boek legt tussen het korten op de sociale advocatuur en mensen uit diezelfde branche die hem daarom moedwillig ten val zouden hebben gebracht. “Er zijn mensen die dat aan mij verteld hebben,” zegt Teeven. “Die noem ik verder niet, want ik kan het niet bewijzen […] maar dat zou een oorzaak kunnen zijn.” De VVD’er geeft verder te kennen niet op zoek te zijn naar de ‘daders’, want volgens hem doet dat er verder niet meer toe.
Opmerkelijk
Toch is het opmerkelijk dat Teeven met zijn boek opnieuw reuring geeft aan de deal en de daaropvolgende ‘bonnetjesaffaire‘ die hem, en toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten, de kop kostten. Te meer omdat hij in het verleden de geopenbaarde informatie toeschreef aan een wraakactie uit het misdaadmilieu.
Ook onderzoeksjournalist Bas Haan, die de deal in 2017 uitvoerig behandelde in zijn boek ‘De rekening voor Rutte‘, beweerde dit. Zaterdag tweette hij dan ook dat het openbaren van de Teevendeal “geen barst te maken had met (rancuneuze) advocaten”. Wat is dan de insteek van het bekend maken van deze nieuwe vermoedens? Volgens Teeven is hij “absoluut niet” op zoek naar eerherstel, maar wil hij louter op een rij zetten wat er allemaal gebeurd is in zijn leven.
De hele aflevering van Op1 is hier terug te kijken. Teeven spreekt over de Teevendeal en de sociale advocatuur vanaf de 57ste minuut.
Foto: Hollandse Hoogte / ANP / Remko de Waal